Než se dobře krmený krocan zabije, svážou se mu nohy i křídla a hlava se mu na špalku sekerkou usekne. Pak se za tepla hned oškubá a chmýří na lihu opálí. Kdo nelituje peří, tedy krocana opaří.
Opálený krocan se čistě omyje. Při kuchání se musí dát pozor, aby se vole neprotrhlo.
Když krocan po zabiti asi dva dny ležel, nasolí se povrchu a vole se naděje následující nádivkou:
Utře se na misce asi 4 deka nového másla, přidají se 3 žloutky, 2 lžíce cukru malý talířek smetanou navlhčené strouhané žemličky, 7 deka oloupaných, strouhaných mandli, malinko květu a citrónové kůry. Když se to asi deset minut tře, přidá se tam ze 3 bílků tuhý sníh a tím se vole krocana naplní.
Některá hospodyňka také zvlášť ve formě tuto nádivku peče. načež ji polije šťávou z krocana, na krajíčky nakrájí a kolem pečeného krocana na mísu urovná. Také se nadívá vole krocana pečenými, oloupanými kaštany.
Když se krocan nebo topka peče, přidá se k nim nové máslo a trochu vody. Peče se pomalu 2 až 3 hodiny. Dobře je, když se krocan, dříve přikrytý pekáčem, dusí a pak odkrytý peče.
Krocan špatně krmený se může protáhnout malinko pepřem posypanou slaninou a péci jako předešlý. Mladý krocan nebo topka, asi dva měsíce staří, jsou nejlepší na pečeni a též dobří slaninou protaženi. Peče se asi 1 hodinu.
Na stůl se obyčejně dá ke krocanu nějaký kompot.
Krocan a topka se dobře vykrmí máčenou kukuřicí, když se jí třikrát denně cpe, též i dobrými uvařenými šiškami.