Staročeské recepty
Vaření podle starých kuchařek
Skip over navigation
Recepty
Polévky
Hovězí vývar
Květáková polévka
Chřestová polévka
Polévka z kapusty
Polévka petrželová
Jemná hrachová polévka
Hrachová polévka
Kmínová polévka
Oukropová polévka
Rýžová polévka zapražená
Rýžová polévka s brambory a zeleninou
Rýžová polévka s houbami
Skleněná polévka
Polévka z vařených brambor
Polévka nudlová
Polévka ze strouhánky
Rýžová polévka z mléka
Krupková polévka z mléka
Polévka z mléka krupičná
Polévka z mléka nudlová
Polévka z mléka strouhaná
Polévka z mléka s noky
Polévka s hrachovým nebo čočkovým svítkem.
Jaternicová polévka
Polský žurek s klobáskou
Zavářky do polévky
Krupičné knedlíčky do polévky
Žloutkové knedlíčky do polévky
Morkové knedlíčky
Játrové knedlíčky
Makronky do polévky
Játrová rýže do polévky
Žemlový pudink do polévky
Noky do petrželové polévky
Rýže žemličková do polévky
Smažený hrášek do polévky
Kapání z mouky do polévky
Krupičné kapání do polévky
Dobré mozečkové knedlíčky do polévky
Dršťky do polévky
Rychlý moučný svítek do polévky
Jednoduchý svítek do polévky
Játrový svítek do polévky
Jemný žemličkový svítek do polévky
Pudink do polévky pro 4 osoby
Vaječná sedlina, císařské noky
Jaterní sedlina do polévky
Hrachový svítek do polévky
Svítek čočkový
Pokrmy z masa
Hovězí maso
Dušené hovězí maso
Obyčejná hovězí pečeně
Dušené hovězí maso na paprice
Dušene hovězí maso s kořením
Svíčková pečeně
Nízký bok (rostboeuf)
Cikánská pečeně
Hovězí sekané řízky
Obyčejná hovězí sekaná pečeně
Hovězí sekaná pečené
Hovězí sekaná na způsob zajíce
Studená sekaná pečeně
Závitky za zbytků hovězího masa
Smaženky sekané z hovězího masa
Hovězí maso se zeleninou
Hovězí guláš
Hovězí maso s polskou omáčkou
Obyčejná hovězí roštěnka
Zavinuté hovězí roštěnky
Sardelové hovězí roštěnky
Roštěná esterházy
Zavinuté roštěnky (zrázi)
Roštěná „Apollo"
Hovězí námořnické maso
Hovězí řízky po anglicku (beefsteak, biftek)
Hovězí ledvinky
Nadívaný hovězí jazyk
Hovězí Jazyk s polskou omáčkou
Hovězí jazyk se sardelemi
Zadělávané hovězí dršťky
Hovězí mozek
Hovězí ohon a vemeno
Naložený hovězí jazyk
Hovězí krev
Hovězí lůj
Vepřové maso
Vařené vepřové maso
Vepřová kýta na divoko pro 6 osob
Velice dobrá vepřová kýta
Vepřová kýta se sardelemi
Obyčejná vepřová pečeně
Nadívaný vepřový podbřišek
Rychlé vepřové kotlety
Vepřové kotlety jemné
Vepřové kotlety dušené
Vepřové kotlety na paprice
Smažené vepřové kotlety nebo žebírka
Smažené vepřové řízky
Vepřový guláš
Vepřové s pivní omáčkou
Vepřové maso na pivě na jiný způsob
Závitky z vepřového masa
Vepřové karbanátky
Dobrá sekaná pečeně
Vepřový jazyk
Huspenina. (Sulc.)
Vepřové ledvinky
Nadívaná vepřová hlava
Jaternice
Jelita žemlová
Jelita kroupová
Tlačenka. (Presswurst.)
Domácí klobásy
Domácí pečené vepřové klobásy
Vepřové klobásy se sardelí
Sekanina jaternicová
Ovar (maso křenové)
Vepřové nožičky a kůže
Pečené podsvinče (selátko)
Rosol (aspik)
Telecí maso
Obyčejná telecí kýta pečená
Jednoduchá telecí pečená kýta
Telecí kýta jako předkrm
Telecí kýta sekaná
Telecí kýta hamburská
Holandská telecí kýta
Telecí kýta se zeleninou
Telecí kotouč
Francouzská telecí kýta
Telecí ořech
Naložená telecí kýta
Telecí kýta se smetanou
Sekaná telecí kýta
Telecí kýta s vínem
Pečená telecí ledvina
Telecí nádivka
Zavinutá telecí ledvinka
Pečené telecí hrudí
Vařené telecí hrudí
Přírodní telecí řízek
Přírodní telecí řízky jinak
Opět jiné telecí řízky
Telecí řízek na paprice
Telecí řízky s houbami
Telecí řízek s madeirou
Waldátejnské telecí řízky
Smažené telecí řízky
Saský telecí řízek
Telecí Kotletky
Sekané telecí řízky
Plněný telecí řízek
Císařské telecí řízky
Zavinuté telecí řízky pro 6 osob
Telecí španělští ptáci
Telecí kýta z rýže
Dušený telecí řízek
Telecí smaženky
Telecí Salám
Telecí maso s rýži
Telecí guláš
Telecí zadělávané
Telecí maso s citrónovou omáčkou
Telecí na kmíně
Telecí srdce
Telecí játra dušená
Telecí játrový svítek
Paštika z telecích jater
Játrový telecí pudding
Kořínek, čili osrdí zadělávané
Smažený telecí brzlík
Telecí brzlík s jíškou
Míchaný telecí mozeček
Telecí smažený mozeček
Telecí nožičky
Rosol z telecích nožiček.
Skopové maso
Obyčejná skopová pečená kýta
Skopová kýta naložená
Kýta skopová jednoduchá
Skopová kýta nebo plecko na způsob zvěřiny
Skopová kýta jemná
Skopová kýta ozdobná
Skopové maso s majoránkou
Skopové zadělávané
Skopové maso s rýží (pilaf)
Skopové maso s jablíčkovou omáčkou
Pečené jehně nebo beránek
Smažený Beránek
Zadělávaný beránek
Skopové ledvinky
Skopový kořínek (osrdí)
Skopová hlava a jazyk
Skopový lůj
Králičí maso
Pečený králík
Pečený králík se sardelemi
Králík se slaninou
Králík s rajskými jablíčky (tomaty)
Králík na kmíně
Králík se zeleninou
Zadělávaný králík
Sekaný králík
Puding z králičího masa
Králičí játrový puding
Puding z králíka s uzeným masem
Sekaná pečeně králičí
Sekanina z králíka
Králičí maso v lasturách
Králík s kapary
Králík smažený
Králík na pražský způsob
Koza
Kůzle nadívané a jinak upravené
Rosol (aspik)
Rosol (aspik nakládaný)
Uzené maso
Maso uzené vařené
Závitky z masa uzeného
Polévka z uzeného masa
Hovězí uzený jazyk
Šunka
Pečená šunka
Šunka pečená v těstě
Šunka v rosolu (aspiku)
Vařená šunka
Drůbež
Husa
Husa s podpouštkou
Zadělávané husí drůbky
Husí drůbky s květákem
Husí drůbky s rýži
Sekanina z husích drůbků
Husí játra
Husí játra v rosolu
Husí krk nadívaný
Paštika z husích jater
Husí krev
Kachna
Kachna dušená
Kachna nadívaná
Kachna na divoko
Kachna s omáčkou chlebovou
Kuřata
Kuřata vyslaněná
Kuře nadívané
Kuře s majonézou
Kuřata na spěšný způsob
Kuřata smažená
Kuřata zadělávaná
Kuřata s hříbky
Kuřata se sardelovou omáčkou
Kuřata s račími ocásky
Kuřata s rosolem
Stará slepice
Slepice zadělávaná
Slepice vyslaněná, špikovaná
Slepice na paprice
Slepice nadívaná
Stará slepice nadívaná
Krocan
Kapoun
Kapoun se sardelemi
Kapoun se zeleninou
Kapoun na způsob bažanta
Páv
Poulardky
Holoubata
Dušena holoubata
Holoubata s jalovcem velice dobrá
Holoubata s jalovcovou omáčkou
Holoubata se žemličkou
Holoubata vyslaněná
Holoubata s hořčicí.
Holoubata na divoko
Holoubata nadívaná
Smažená holoubata
Starý holub
Perlička
Zvěřina
Srnec
Srnčí kýta se zeleninou
Srnčí kýta se smetanou
Srnčí kýta přírodní
Srnčí hřbet
Myslivecké filet ze srnčího hřbetu
Rychlé srnčí řízky na jiný způsob
Závitky ze srnčí kýty
Srnčí plecko
Vnitřnosti ze srnce
Svítek ze srnčí zvěřiny
Paštika ze srnčích jater.
Jelen, daněk, sob
Sob po tyrolsku
Zajíc
Pečený zajíc
Mladý zajíc smažený
Zajíc přírodní
Zajíc s cibulí
Zajíc po staročesku
Zajíc sekaný
Ryby a vodní živočichové
Rybí Polévka
Rybové knedlíčky
Kapr na černo
Kapr sekaný
Omáčka holandská s račím máslem
Kapr se sardelemi
Kapr na paprice
Kapr na modro
Kapr marinovaný
Smažený kapr
Postní rosol (aspik)
Ryba rosolovaná, malé porce.
Štika v rosolu v celosti vařená.
Štika rozkrájená.
Štika v rosolu na jiný způsob.
Štika se sardelemi.
Bezmasé pokrmy
Luštěniny
Hrách
Hrách s kroupami
Hrách s rýží
Hrachová kaše
Hrachové smaženky
Čočkové smaženky
Vařená čočka
Čočková kaše
Čočka s polskou omáčkou
Čočka na kyselo
Bílé fazole
Fazole s bílou omáčkou
Zelenina
Kapusta
Kapusta na jiný způsob
Kapustové smaženky
Kapustový puding
Kapustové balenky
Kapustové růžičky
Vejce
Vaření vajec
Vejce míchaná
Míchaná vejce s krupičkou
Vejce se sýrem
Vejce na kyselo
Vejce holandská
Vejce po Španělsku
Vejce nadívaná
Sázená vejce
Houby
Dušené houby
Smažené houby
Houby s vejci
Lišky s krupičkou
Polévka s houbovým svítkem
Rýže s houbami
Smaženky houbové
Houbovec
Opečenky bramborové s houbami
Přílohy a příkrmy
Rýže
Dušená rýže
Brambory
Brambory se slaninou
Brambory s uzenáči
Pečené brambory
Nové brambory
Brambory s uzeninou - zapečené
Brambory se sardelkou
Brambory se slanečkem
Bramborová kaše
Bramborová kaše nastavovaná
Brambory s houbami
Brambory a houby suché
Bramborový závin s uzeným masem
Bramborové rybičky
Povidlové Taštičky s brambory
Taštičky s tvarohem
Taštičky s brambory a vejcem
Staročeské škubánky
Škubánkové smaženky
Osmažené brambory kolem masa
Omáčky
Studená omáčka
Cibulková omáčka
Česneková omáčka
Obyčejná omáčka z rajských jablíček
Pečivo
Pečivo s kvasem
Chléb ovocný
Pečivo s droždím (kvasnicemi)
Budák malá porce
Budáky s anýzem nebo fenyklem
Karásek (houska)
Jemnější karásky
Housky vánoční obyčejné
Jemnější Vánočky
Hodně jemné vánočky
Mazanec (velikonoční bochánek)
Jemný mazanec
Velikonoční mazanec
Kynutý velikonoční beránek
České koláče
Královská bábovka
Buchty a těsto na buchty
Jemné plněné buchty
Plněné buchty s troškou rumu
Buchtičky dukátové
Jednoduché buchtičky dukátové
Buchta ke krájení jemná (těsto na bábovku)
Rohlíčky s oříškovou nádivkou
Zelníky
Zelníky na jiný způsob
Vdolky
Vdolky obyčejné
Vdolky jemnější
Vdolky polo kynuté, placky zvané
Řezy
Jablkový koláč nebo řezy
Cukrovinky
Pečené cukrovinky
Borky třeboňské
Cifry
Perníky, marcipány, makrony
Medový perník
Chléb medový
Medové desky
Marcipán
Marcipán jako zákusek
Hubinky perníkové (perníčky)
Hubinky perníkové s rumem
Hubinky perníkové
Koláčky brunšvické
Rady a tipy
Dozrávání a sběr
Rady v domácnosti
Péče o tělo
Čištění skvrn
Potravinářské rady
Vzkazy
Polévky
Hovězí vývar
Květáková polévka
Chřestová polévka
Polévka z kapusty
Polévka petrželová
Jemná hrachová polévka
Hrachová polévka
Kmínová polévka
Oukropová polévka
Rýžová polévka zapražená
Rýžová polévka s brambory a zeleninou
Rýžová polévka s houbami
Skleněná polévka
Polévka z vařených brambor
Polévka nudlová
Polévka ze strouhánky
Rýžová polévka z mléka
Krupková polévka z mléka
Polévka z mléka krupičná
Polévka z mléka nudlová
Polévka z mléka strouhaná
Polévka z mléka s noky
Polévka s hrachovým nebo čočkovým svítkem.
Jaternicová polévka
Polský žurek s klobáskou
Zavářky do polévky
Krupičné knedlíčky do polévky
Žloutkové knedlíčky do polévky
Morkové knedlíčky
Játrové knedlíčky
Makronky do polévky
Játrová rýže do polévky
Žemlový pudink do polévky
Noky do petrželové polévky
Rýže žemličková do polévky
Smažený hrášek do polévky
Kapání z mouky do polévky
Krupičné kapání do polévky
Dobré mozečkové knedlíčky do polévky
Dršťky do polévky
Rychlý moučný svítek do polévky
Jednoduchý svítek do polévky
Játrový svítek do polévky
Jemný žemličkový svítek do polévky
Pudink do polévky pro 4 osoby
Vaječná sedlina, císařské noky
Jaterní sedlina do polévky
Hrachový svítek do polévky
Svítek čočkový
Pokrmy z masa
Hovězí maso
Dušené hovězí maso
Obyčejná hovězí pečeně
Dušené hovězí maso na paprice
Dušene hovězí maso s kořením
Svíčková pečeně
Nízký bok (rostboeuf)
Cikánská pečeně
Hovězí sekané řízky
Obyčejná hovězí sekaná pečeně
Hovězí sekaná pečené
Hovězí sekaná na způsob zajíce
Studená sekaná pečeně
Závitky za zbytků hovězího masa
Smaženky sekané z hovězího masa
Hovězí maso se zeleninou
Hovězí guláš
Hovězí maso s polskou omáčkou
Obyčejná hovězí roštěnka
Zavinuté hovězí roštěnky
Sardelové hovězí roštěnky
Roštěná esterházy
Zavinuté roštěnky (zrázi)
Roštěná „Apollo"
Hovězí námořnické maso
Hovězí řízky po anglicku (beefsteak, biftek)
Hovězí ledvinky
Nadívaný hovězí jazyk
Hovězí Jazyk s polskou omáčkou
Hovězí jazyk se sardelemi
Zadělávané hovězí dršťky
Hovězí mozek
Hovězí ohon a vemeno
Naložený hovězí jazyk
Hovězí krev
Hovězí lůj
Vepřové maso
Vařené vepřové maso
Vepřová kýta na divoko pro 6 osob
Velice dobrá vepřová kýta
Vepřová kýta se sardelemi
Obyčejná vepřová pečeně
Nadívaný vepřový podbřišek
Rychlé vepřové kotlety
Vepřové kotlety jemné
Vepřové kotlety dušené
Vepřové kotlety na paprice
Smažené vepřové kotlety nebo žebírka
Smažené vepřové řízky
Vepřový guláš
Vepřové s pivní omáčkou
Vepřové maso na pivě na jiný způsob
Závitky z vepřového masa
Vepřové karbanátky
Dobrá sekaná pečeně
Vepřový jazyk
Huspenina. (Sulc.)
Vepřové ledvinky
Nadívaná vepřová hlava
Jaternice
Jelita žemlová
Jelita kroupová
Tlačenka. (Presswurst.)
Domácí klobásy
Domácí pečené vepřové klobásy
Vepřové klobásy se sardelí
Sekanina jaternicová
Ovar (maso křenové)
Vepřové nožičky a kůže
Pečené podsvinče (selátko)
Rosol (aspik)
Telecí maso
Obyčejná telecí kýta pečená
Jednoduchá telecí pečená kýta
Telecí kýta jako předkrm
Telecí kýta sekaná
Telecí kýta hamburská
Holandská telecí kýta
Telecí kýta se zeleninou
Telecí kotouč
Francouzská telecí kýta
Telecí ořech
Naložená telecí kýta
Telecí kýta se smetanou
Sekaná telecí kýta
Telecí kýta s vínem
Pečená telecí ledvina
Telecí nádivka
Zavinutá telecí ledvinka
Pečené telecí hrudí
Vařené telecí hrudí
Přírodní telecí řízek
Přírodní telecí řízky jinak
Opět jiné telecí řízky
Telecí řízek na paprice
Telecí řízky s houbami
Telecí řízek s madeirou
Waldátejnské telecí řízky
Smažené telecí řízky
Saský telecí řízek
Telecí Kotletky
Sekané telecí řízky
Plněný telecí řízek
Císařské telecí řízky
Zavinuté telecí řízky pro 6 osob
Telecí španělští ptáci
Telecí kýta z rýže
Dušený telecí řízek
Telecí smaženky
Telecí Salám
Telecí maso s rýži
Telecí guláš
Telecí zadělávané
Telecí maso s citrónovou omáčkou
Telecí na kmíně
Telecí srdce
Telecí játra dušená
Telecí játrový svítek
Paštika z telecích jater
Játrový telecí pudding
Kořínek, čili osrdí zadělávané
Smažený telecí brzlík
Telecí brzlík s jíškou
Míchaný telecí mozeček
Telecí smažený mozeček
Telecí nožičky
Rosol z telecích nožiček.
Skopové maso
Obyčejná skopová pečená kýta
Skopová kýta naložená
Kýta skopová jednoduchá
Skopová kýta nebo plecko na způsob zvěřiny
Skopová kýta jemná
Skopová kýta ozdobná
Skopové maso s majoránkou
Skopové zadělávané
Skopové maso s rýží (pilaf)
Skopové maso s jablíčkovou omáčkou
Pečené jehně nebo beránek
Smažený Beránek
Zadělávaný beránek
Skopové ledvinky
Skopový kořínek (osrdí)
Skopová hlava a jazyk
Skopový lůj
Králičí maso
Pečený králík
Pečený králík se sardelemi
Králík se slaninou
Králík s rajskými jablíčky (tomaty)
Králík na kmíně
Králík se zeleninou
Zadělávaný králík
Sekaný králík
Puding z králičího masa
Králičí játrový puding
Puding z králíka s uzeným masem
Sekaná pečeně králičí
Sekanina z králíka
Králičí maso v lasturách
Králík s kapary
Králík smažený
Králík na pražský způsob
Koza
Kůzle nadívané a jinak upravené
Rosol (aspik)
Rosol (aspik nakládaný)
Uzené maso
Maso uzené vařené
Závitky z masa uzeného
Polévka z uzeného masa
Hovězí uzený jazyk
Šunka
Pečená šunka
Šunka pečená v těstě
Šunka v rosolu (aspiku)
Vařená šunka
Drůbež
Husa
Husa s podpouštkou
Zadělávané husí drůbky
Husí drůbky s květákem
Husí drůbky s rýži
Sekanina z husích drůbků
Husí játra
Husí játra v rosolu
Husí krk nadívaný
Paštika z husích jater
Husí krev
Kachna
Kachna dušená
Kachna nadívaná
Kachna na divoko
Kachna s omáčkou chlebovou
Kuřata
Kuřata vyslaněná
Kuře nadívané
Kuře s majonézou
Kuřata na spěšný způsob
Kuřata smažená
Kuřata zadělávaná
Kuřata s hříbky
Kuřata se sardelovou omáčkou
Kuřata s račími ocásky
Kuřata s rosolem
Stará slepice
Slepice zadělávaná
Slepice vyslaněná, špikovaná
Slepice na paprice
Slepice nadívaná
Stará slepice nadívaná
Krocan
Kapoun
Kapoun se sardelemi
Kapoun se zeleninou
Kapoun na způsob bažanta
Páv
Poulardky
Holoubata
Dušena holoubata
Holoubata s jalovcem velice dobrá
Holoubata s jalovcovou omáčkou
Holoubata se žemličkou
Holoubata vyslaněná
Holoubata s hořčicí.
Holoubata na divoko
Holoubata nadívaná
Smažená holoubata
Starý holub
Perlička
Zvěřina
Srnec
Srnčí kýta se zeleninou
Srnčí kýta se smetanou
Srnčí kýta přírodní
Srnčí hřbet
Myslivecké filet ze srnčího hřbetu
Rychlé srnčí řízky na jiný způsob
Závitky ze srnčí kýty
Srnčí plecko
Vnitřnosti ze srnce
Svítek ze srnčí zvěřiny
Paštika ze srnčích jater.
Jelen, daněk, sob
Sob po tyrolsku
Zajíc
Pečený zajíc
Mladý zajíc smažený
Zajíc přírodní
Zajíc s cibulí
Zajíc po staročesku
Zajíc sekaný
Ryby a vodní živočichové
Rybí Polévka
Rybové knedlíčky
Kapr na černo
Kapr sekaný
Omáčka holandská s račím máslem
Kapr se sardelemi
Kapr na paprice
Kapr na modro
Kapr marinovaný
Smažený kapr
Postní rosol (aspik)
Ryba rosolovaná, malé porce.
Štika v rosolu v celosti vařená.
Štika rozkrájená.
Štika v rosolu na jiný způsob.
Štika se sardelemi.
Bezmasé pokrmy
Luštěniny
Hrách
Hrách s kroupami
Hrách s rýží
Hrachová kaše
Hrachové smaženky
Čočkové smaženky
Vařená čočka
Čočková kaše
Čočka s polskou omáčkou
Čočka na kyselo
Bílé fazole
Fazole s bílou omáčkou
Zelenina
Kapusta
Kapusta na jiný způsob
Kapustové smaženky
Kapustový puding
Kapustové balenky
Kapustové růžičky
Vejce
Vaření vajec
Vejce míchaná
Míchaná vejce s krupičkou
Vejce se sýrem
Vejce na kyselo
Vejce holandská
Vejce po Španělsku
Vejce nadívaná
Sázená vejce
Houby
Dušené houby
Smažené houby
Houby s vejci
Lišky s krupičkou
Polévka s houbovým svítkem
Rýže s houbami
Smaženky houbové
Houbovec
Opečenky bramborové s houbami
Přílohy a příkrmy
Rýže
Dušená rýže
Brambory
Brambory se slaninou
Brambory s uzenáči
Pečené brambory
Nové brambory
Brambory s uzeninou - zapečené
Brambory se sardelkou
Brambory se slanečkem
Bramborová kaše
Bramborová kaše nastavovaná
Brambory s houbami
Brambory a houby suché
Bramborový závin s uzeným masem
Bramborové rybičky
Povidlové Taštičky s brambory
Taštičky s tvarohem
Taštičky s brambory a vejcem
Staročeské škubánky
Škubánkové smaženky
Osmažené brambory kolem masa
Omáčky
Studená omáčka
Cibulková omáčka
Česneková omáčka
Obyčejná omáčka z rajských jablíček
Pečivo
Pečivo s kvasem
Chléb ovocný
Pečivo s droždím (kvasnicemi)
Budák malá porce
Budáky s anýzem nebo fenyklem
Karásek (houska)
Jemnější karásky
Housky vánoční obyčejné
Jemnější Vánočky
Hodně jemné vánočky
Mazanec (velikonoční bochánek)
Jemný mazanec
Velikonoční mazanec
Kynutý velikonoční beránek
České koláče
Královská bábovka
Buchty a těsto na buchty
Jemné plněné buchty
Plněné buchty s troškou rumu
Buchtičky dukátové
Jednoduché buchtičky dukátové
Buchta ke krájení jemná (těsto na bábovku)
Rohlíčky s oříškovou nádivkou
Zelníky
Zelníky na jiný způsob
Vdolky
Vdolky obyčejné
Vdolky jemnější
Vdolky polo kynuté, placky zvané
Řezy
Jablkový koláč nebo řezy
Cukrovinky
Pečené cukrovinky
Borky třeboňské
Cifry
Perníky, marcipány, makrony
Medový perník
Chléb medový
Medové desky
Marcipán
Marcipán jako zákusek
Hubinky perníkové (perníčky)
Hubinky perníkové s rumem
Hubinky perníkové
Koláčky brunšvické
Rýže
Dušená rýže
Home
Site Map
Search
Sign In