Když se mají holoubata nadívati, tedy se zabiji jako kuřata, neb se jim rychle hlavička uřízne, krev se jim nechá vytéci, aby zůstalo masíčko pěkně bílé.
Oškubou se, vykuchají a osolí. Říkává se, že je holuby snadno kuchat, že není třeba se obávat, aby se neprotrhla žluč, neb holubi žluče nemají a proto začátečnice se může učit kuchat na holoubatech.
Volátko se opatrně vyndá, aby se vrchní kůže nepoškodila. Pak se dole rozřízlé vnitřností vyndají, žaludek se rozkrojí do polovice, vnitřek se vyloupne, střeva se odstraní, srdce, játra a žaludek se očistí, operou a dají se vařit do polévky. Hlava a nožky z holoubat se odhodí. Volátko se opatrně prsty podebere, až ke konci kobylky, aby bylo dost vůle pro nádivku.
Nyní když jsou holoubata dobře očištěna a vyprána, osolí se a připraví se nádivka. Na párek holoubat se rozstrouhá půl druhé žemličky, neb jedna, dle toho, jak kdo chce mít mnoho nádivky, zavlaží se dobrým mlékem, připojí se do ni lžíce rozpuštěného nového másla, jedno větší vejce, malinko, jemně usekané zelené petrželky, prášek muškátového květu neb oříšku, co by se jen jednou lehce strouhlo. Někdo též dává na špičku nože tlučeného pepře.
Přípoji se na špičku nože soli a nádivka se několik minut „míchá, aby byla kyprá. Pak se rozdělí na dva stejné díly a naději se ní volátka a u konce niti zaváži, neb špejlí sešpejlí. Někdo dává též kousek do holoubátek, to záleží na libosti. Kdo chce míti nádivku velice jemnou, tak na jednu žemličku dá jako vlašský ořech kousek nového másla, tedy na větší holoubata, na párek, jako dva vlašské ořechy kousek másla, které se do pěny na misce utře, připojí se tam dva žloutky, na větší špičku nože soli, malinko jemně sekané petrželky neb citrónové kúry, jednu strouhanou, mlékem navlaženou žemličku a chvíli se to míchá.
Pak se tam zamíchá lehce ze dvou bílků sníh a hrst strouhané žemličky a lžička jemné, pšeničné krupičky. To může se pak dát nádivka i dovnitř holoubat. Nadívaná holoubata se pekou na novém másle asi jako slepičí vejce velkým kouskem, dříve se přikrytá dusí, přilévá se malinko vody neb polévky, pak se v troubě dočervena upekou Holoubata jsou měkká za hodinu, větší za pět a čtvrti hodiny.
Také se mohou nadívaná holoubata protáhnouti slaninou a jsou též dobré. Když není nové máslo, může se též připojiti kousek jiného omastku, třeba kokosového a kousek sádla.