Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

Polévka z drůbků zadělá se bledinkou jíškou, neb na každé zadělávané maso, mimo zvěřinu, chceme-li docíliti chutné omáčky, máslo s moukou se do bledožlutá zpění. Není omáčka chutná, má-Ii jíškovou přichuť.

Pro chuť omáčky se přidá malinko květu. Květák ve slané vodě vařený se rozdělí na slušné dílky, drůbky se dají doprostřed mísy, poleji omáčkou a květák se dá kolem.

Podobně se upraví drůbky s nudlemi. Místo květáku se vyrovnají kolem vařené cezené nudle. Pro chuť omáčky vaří se při drůbkách kousek cibule, v létě se připojí též do omáčky čerstvé hříbky, v zimě kousek celere, mrkve, petržele neb pastináku.

Kdo chce mít omáčku dobrou, dělá ji jen půl litru. Když je větší rodina, udělá se ji vice, a proto dle toho se vody na drůbky dává. Na dva litry vody se dá neplná lžíce soli. Také se může přidat do hotové omáčky malinko citrónové šťávy.

Rate this Content 0 Votes