- Telecí kýta
- Cibule
- Citronová kůra z ½ citronu
- Šťáva z 1 citronu
- 1 litr bílého vína
- Slanina na nudličky
- Máslo
- 1 lžíce mouky
- 5 zrnek nového koření
- 10 zrnek pepře
Pěkná telecí kýta se zbaví kosti, mázdry se pomocí nože stáhnou, kýta se dá do kamenného kuthanu, poklade se velkou rozkrájenou cibulí, přidá se deset zrnek pepře, pět nového koření, a půl citronu jemně pokrájené kůry, z jednoho citronu šťáva a polije. Když jest čtyřkilová kýta, polije se litrem bílého vína. Kuthan se pokryje papírem, přiklopí se dobře přiléhající poklicí a maso se nechá v zimě tři dny odležet. Každý den se však obrátí (v letě jen jeden den). Pak se maso nasolí a protáhne se na nudličky pokrájenou slaninou. Na pekáč se dá jako slepičí vejce kousek másla, když se rozpálí, kýta se tam vloží, podlije se tím mokem, v němž byla naložená. Peče se v troubě, přičemž se polévá vlastní šťávou dvě i tři hodiny. Kdyby se šťáva vypékala, přilévá se po lžíci hovězí polévka. Pečené maso se vyndá, šťáva se zapráší lžící mouky, nechá zažloutnout a procedí na maso, které se pokrájí na úhledné řízky. Kolem mísy se dají citronové čtvrtky a jemné noky. Hodí se pro hostinu.
Rate this Content
0
0 Votes