Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

Stydla husí krev se slije, totiž ta voda, opere se, opět se voda slije a dobře se rozkloktá. Na kuthan se dá asi jako slepičí vejce kousek sádla a nechá se tam zpěnit malá rozkrájená cibulka. Rozmíchaná špetkou soli osolená krev se dá do toho, připojí se malinko kmínu.

Nyní se krev na plotně míchá, a když není znát již červenost, nese se na stůl.

Takto připravovaná krev jest pro ty, kdož požívají raději méně vláčné pokrmy.

Husí krev na jiný způsob

Na kastrol se dá opět kousek sádla a spěni se v něm malá rozkrájená cibulka. Voda s krve se sleje. Opět se jiná na ni nalije a v ní krev opere. Pak se krev dá do hrnečku, dá se k ní sběračka studené smetany neb mléka, dobře se to rozkvedlá a vlije do zpěněné cibulky. Míchá se tím stále, aby nezůstaly kousky.

Přidají se k tomu dvě hrsti strouhané žemličky, na špičku nože tlučeného pepře, malinko nového kořeni, majoránky, zázvoru a asi jako hrách kousíček utřeného česneku. Všechno se dobře promíchá a nechá dusití, až krev dostane tmavou barvu. Na stůl se k tomu dává zeli a brambory

Husí krev opět na jiný způsob

Udělá se krev jako předešle, jen že se připojí k ni kousek prorostlého drobně usekaného masa vepřového a pak to chutná jako domácí žemlové jelítko.

Také se může vypraná krev rozkvedlati, dá se do ni kořeni jako předešle, připojí se malinko kmínu, jedna namočená dobře vymačkaná žemlička, asi dvacet deka vařeného prorostlého drobně usekaného masa vepřového, lžička soli ale neplná, vše se dobře promíchá a dá se to do kůže z husího krku a vaří se to hodinu v přisolené vodě, po té se to nechá vychladnouti.

Druhý neb třetí den se to opeče na kousku sádla a jest to dobré se zelím a brambory.

Rate this Content 0 Votes