Fazole se přeberou, vyperou a nechají se asi 6 hodin namočené a pak se vaří. Nalije se na ně tolik studené vody, aby byly potopené, a když přijdou k varu, tak se z nich voda slije. Nyní se na ně nalije troška horké vody a vaří se, po trošce vody přilévajíc, aby byla stále voda těsně nad fazolemi. Pak se přelije do jiného hrnce, aby uvařená odspoda byla nahoře. Když se přelévá, aby vrchní fazole přišly do spodu, tak se zasolí půl lžíci soli a dovaří se do měkka.
Na omáčku se dá do hrnečku vařit čtvrt cibule, asi šest pepřů, čtyři zrna nového koření, kousek bobkového listu, kousek zázvoru a štipek tymiánu a zasolí se špetkou soli. Po té se udělá na půl litru omáčky po lžíci mouky a ořechu másla bledinká jíška, dá se do vody, co se vaří kořeni a přidá se do ní malinko octa, nechá se to povařiti, pak se to procedí, a když se má dávat na stůl, rozkvedlá se ve třech lžících kyselé smetany jedno vejce, zakvedlá se do omáčky, přidá se do ní dle chuti octu, a nalije se na uvařené fazole. Kapka masové třešti přidá na chuti omáčky. Také je toto jídlo velice hezké, když se okrášlí na čtvrtky rozkrájenými vařenými vejci.
Rate this Content
0
0 Votes