- Čočka
- Sůl
- Sádlo
- Cibule
- Mouka
- Mléko nebo smetana
Čočka se před vařením namočí na několik hodin do studené měkké vody. Nejlépe namočit večer, a nechat ho stát do rána. Když se má čočka vařit, slije se s něj voda, ve které se namáčel, dá se na něj čerstvá studená voda, a na litr hrachu se přidá na větší špičku nože, čištěné sody, pak je čočka za hodinu uvařená. Když se čočka vaří, nikdy nesmí být voda nad luštěninou, jinak se pak vaří do slupek. Horká voda se pomalu na čočku mezi vařením přilévá, a když je čočka ze spodu již měkká, tak se přesype do jiného hrnce, aby spodní čočka přišla na vrch a vrchní ještě tuhá do spodu. Mezi přesýpáním se čočka solí, na litr čočky se počítá vrchovatá lžíce soli. Pak se opět na čočku přilévá, až je úplně uvařená. Voda, která se z vařené čočky scedí, se uschová k večeři nebo k obědu na druhý den pro polévku.
Vařená čočka se prolisuje skrze cedník nebo sítko (nebo se jemně utře). Na kastrol se dá, když je, talíř prolisované čočky, asi jako vlašský ořech kousek sádla, lžička strouhané cibule a nechá se to zapěnit se lžičkou mouky, pak se tam nalije šest lžic studeného mléka nebo smetany, rozmíchá se to a pak se to přidá k čočce. Když by to bylo ještě husté, tak se přidá trochu mléka, aby byla kaše přiměřeně hustá, a nechá se prohřát. Když se dává na mísu, pěkně se urovná a dá se na ní osmažená cibulka
Rate this Content
0
0 Votes