- Dršťky
- Sůl
- Máslo nebo sádlo
- Mouka
- Petrželka
- Květ, zázvor a pepř
Od řezníka očištěné dršťky se vaří asi půl hodiny ve větším množství vody, pak se voda sleje, opět čistá naleje, zase vaří a to se opakuje třikrát. Po té se dršťky zasolí a vaří, až jsou měkké. Nyní se rozkrájejí na flíčky nebo nudličky. Hovězí, slabá polévka se zapraží bledou jíškou (na dva litry polévky se, po Ižíci mouky a kousku másla nebo sádla asi jako velký vlašský ořech, udělá bleďounká jíška), do které se dá lžička zelené, sekané petrželky. Jíška se zakvedlá do polévky, rozkrájené dršťky se tam vloží, přidá se pro chuť na špičku nože květu, malinko zázvoru a pepře.
Když se dělá tato polévka bez hovězí polévky, tak se do té poslední polévky co se již dršťky uvařily, přidá vody, přisolí se dle chuti, udělá se žlutá jíška na větším kousku sádla a přidá se o něco vice koření, než se dá, když je polévka hovězí. V novější době také dávají Gráfovy kostky.
Rate this Content
0
0 Votes