- 0,5 kg Hovězího masa
- Sůl
- Sádlo nebo máslo
- Cibule
- Pepř
- Zelená petrželka
- Lžička mouky
Půl kila masa se naklepe, osolí lžičkou soli a rozkrájí na malé kousky. Na kastrol se dá kousek sádla nebo másla, a když se rozpálí, tak se tam dá to připravené maso. Přidá se k němu kousek cibule nadrobno nakrájené a na špičku nože pepře, v létě lžička zelené petrželky. Nyní se to podlije lžící vody nebo polévky, přikryje a nechá se dusit doměkka. Pak se maso vyndá, šťáva se zapráší lžičkou mouky (může být vrchovatá, podle toho, jak mnoho se chce mít šťávy), nechá se to chvilenku zapěnit, pak se tam přidá ještě kapka polévky, procedí se to, maso se do toho vloží a nechá na kraji plotny (než se dá na stůl). Když se dává na stůl, připojí se k tomu asi půl lžičky citrónové šťávy a kůry.
Guláš se může dělat na více způsobů. Místo pepře se dá na špičku nože paprika, může se pak zalít kyselou smetanou rozkvedlanou se špetkou mouky a jest to guláš na paprice. Nebo se k němu dají asi 4 zrnka pepře, nového koření a zázvoru a kousek bobkového listu a cibule, a když se napřed kapku odusí, tak se přileje voda a octa tolik, aby to bylo příjemně kyselé, a když je maso měkké, udělá se po neplné lžíci mouky žlutá jíška; tím se guláš zadělá a takto je také dobrý. Může se do této omáčky přidat též pár kaparů
Rate this Content
5
1 Votes