- Starší vepřové maso z kýty (3kg na 20 osob
- Cibule
- Zázvor (asi lžička)
- 8 zrnek jalovce
- 6 zrnek nového koření
- 6 zrnek pepře
- 0,5l kyselé smetany
- Lžička mouky
- Máslo
- Strouhanka
- Citronová šťáva
- Kůra
Starší vepřové maso, z kýty, sejmuté, asi 3 kila pro dvacet osob (bez kostí) se osolí, posype se drobně sekanou cibulí a posype tlučeným zázvorem (asi lžička zázvoru) a nechá se den v chladu odležet. Druhý den se dá na pekáč, připojí se k ní osm zrnek jalovce, šest zrnek nového koření, také tolik pepře, podlije se horkou vodou a peče se, polévá se vlastní šťávou. Když začíná měknout, podlije se půllitrem kyselé smetany, ve které se rozkvedlá lžička mouky a ke konci se dá na ní dvě lžíce rozpuštěného nového másla, posype se strouhanou žemličkou a nechá se ještě opéci, aby byla pěkně červená. Pak se rozkrájí na pěkné řízky, do omáčky se dá lžíce citrónové šťávy, malinko kůry. Omáčka se procedí a na stůl se k ní dá knedlík nebo noky, také jsou k ní dobré brusinky.
Rate this Content
0
0 Votes