- 1,5 kg hovězí maso z kýty nebo jiné
- Sůl
- Sádlo nebo máslo
- Dvě mrkve
- Menší petržel
- Půl celeru
- Kedluben
- Malá cibule
- Ocet
- 6 zrnek pepře
- 4 nové koření
- Majoránka
- Bobkový list
- Zázvor
- 3 větší brambory
Hovězí maso asi z půl kila kýty nebo jakékoliv se rozkrájí na menší kousky a může se naklepat a nasolí se lžičkou soli. Na kastrol se dá kousek sádla, asi jako velký ořech, též může být máslo, rozkrájí se na koláčky dvě mrkve, jedna menší petržel, půl celeru, jeden kedluben a malá cibule, složí se to na kastrol, maso se položí na to a nalije se tolik vlahé vody nebo hovězí polévky aby to bylo zatopeno. Přidá se k tomu tolik octa, aby to bylo příjemně kyselé. Do kousku čistého organtýnu se dá asi 6 zrnek pepře, 4 nového koření, na špičku nože majoránky, kousek bobkového listu a asi jako hrách kousek zázvoru, zaváže se to a přidá k masu, aby se to pak v zelenině nemíchalo. Nyní se to nechá pomalinku vařit, až je maso měkké, což trvá dvě i tři hodiny, zvlášť když je maso staré. Pak když je maso měkké, oškrábou se 3 větší, syrové brambory, rozkrájí na nudličky, malinko osolí a dají se na dno pod tu zeleninu. Za čtvrt hodiny jsou měkké. Pak se dá maso na mísu a zelenina kolem. Toto se může dělat při obědě a večer se k tomu přidají brambory a jest dobrá večeře.
Rate this Content
0
0 Votes