Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

Ingredience:

  • 4 telecí opařené nožičky
  • Voda
  • Kousek celeru
  • Mrkev
  • Petružel
  • 1/2 cibule
  • Štípek bobkového listu
  • Dymian
  • Celý pepř
  • 10 zrn nového koření
  • Štípek zázvoru
  • Neplná lžíce soli
  • Otec podle chuti
  • Sklenička bílého vína
  • Kouse cerele
  • Lžíce citrónové šťávy
  • Malinko kůry

Postup:

Do hrnce dejte telecí nožičky a nalijte tolik vody, aby byly kosti pokryté.

Přidejte kousek celeru, mrkev, petružel, půlku cibule, štípek bobkového listu, dymian, celý pepř, zrníčka nového koření, štípek zázvoru, neplnou lžíci soli, ocet podle chuti, a skleničku bílého vína.

Vařte pomalu, dokud maso z kostí odpadává.

Proceděte obsah hrnce a nechte odstát.

Přelijte tekutinu do jiného hrnku.

Rozklepněte do ní jeden bílek, přidejte lžíci citrónové šťávy, malinko kůry.

Ohřejte směs na plotně, aby se bílek srazil a zvedl nečistoty.

Prokapávejte směsí skrze husté plátno a nechte zchladnout.

Studeným rosolem polijte ozdobenou rybu.

A máte hotovo! Rosol z telecích nožiček pro dokonalou chuť a vůni. Podávejte s hrdostí!