Ingredience:
- Štika (asi 2 kg), čistěná a osolená
- 1,5 litru vody
- 1 polévková lžíce soli
- Otec podle chuti
- Sklenička bílého vína
- 12 pepřů
- Nové koření
- Kousek zázvoru
- Malý bobkový list
- Štipka dymiánu
- 1 cibule
- Kroužek mrkve
- Kousek pastináku
- Kousek celeru
- Kousek chleba
- Těsto na lepení chleba
- Máslo na kuličky a do očí
- Kuličky z másla
- Zrnko pepře
- Kůra naložené okurky
- Lístky konvalinek
- Bílek na vykrojení konvalinek
- Červený rosol pro kvítko
- Zelená petruželka pro zdobení
Postup:
Osolenou štiku nechte chvíli odležet.
Do hliněného pekáče vlijte 1,5 litru vody.
Přidejte 1 polévkovou lžíci soli, ocet podle chuti, skleničku bílého vína, pepře, nové koření, kousek zázvoru, bobkový list, špetku dymiánu, cibuli, mrkev, pastinák a celer.
Vařte asi tři čtvrtě hodiny.
Rybu dejte do organtýnu a nechte ji vařit dalších tři čtvrtě hodiny.
Opatrně vyndejte rybu s organtýnem na chlebový chléb s vydlabaným žlábkem pro umístění ryby.
Až ryba úplně vychladne, polijte ji trochou studeného rybího rosolu.
Do očí štiky dejte kuličky másla a zrnko pepře.
Nakrájejte kůru z naložené okurky, lístky konvalinek a udělejte kytičky z bílku ve tvaru konvalinek. Posuňte je na rybu.
Rybu a chlebový chléb zdobte červeným rosolem, aby vypadala, jako by byla ve vodě.
Přidejte kvítko z červeného rosolu a petruželku pro zdobení.
Podávejte a užijte si krásné umělecké dílo na talíři!
Dobrou chuť a doufám, že to bude nejen chutné, ale i vizuálně ohromující!