- Voda
- Sůl
- 150 g krupek
- Sádlo nebo máslo
- 1 kg brambor
- Cibule na osmažení
Neplný litr vody, lžíce neplná soli se dá do hrnce, který není ještě poškozen, nebo v takovém opelichaném hrnci krupky modrají. 15 deka přebraných, vypraných krupek se dá do té osolené vody a nechají se vařit s přídavkem asi jako ořech velkého kousku sádla nebo másla asi půl hodiny.
Častěji se zamíchají, aby se nepřipálily, protože není nic horšího nad spálenou bramborovou kaši s krupkami trhanými.
Okrájí se 1 kilo brambor, rozkrájí na kousky a dají se vařit ke krupkám.
Když jsou měkké, tak se vařečkou trochu rozmačkají, přidá se dle potřeby voda, aby byla kaše dost tuhá. Okusí se, jestli je dobře slaná a hustá, vyleje se na talíře a omasti se v sádle osmaženou cibulkou.
Také je dobrá, když se do hotové kaše dá na kousky rozkrájený uzenáč (buřt), i kousky různých masitých zbytků se mohou do kaše přimíchat.
Také ji některá hospodyňka dělá s příchuti česneku a marjánky, nebo do ní přidá udušené, jemně usekané houby. Z této porce je kaše na tři talíře a tak hospodyňka mladinká již z toho pozná, kolik pro tolik a tolik osob jí má připraviti.
Také je dobrá tato kaše, když se zavaří do slabé uzené polévky.
Rate this Content
0
0 Votes