Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • Jedna větší kapusta
  • Sůl
  • Deset deka hovězího čížku (morku)
  • 3 lžíce uzené nebo hovězí polévky
  • Uzené maso
  • Pepř, zázvor a květ
  • vejce
  • strouhanka

Jedna větší kapusta se očistí, opere a rozkrájí se na čtvrtky a uvaří v osolené vodě. Pak se vyndá, nechá vychladnout a okapat. Rozseká se jemně a dá na misku. Deset deka hovězího čížku se dá vyškvařit, škvarky se vyberou a dá se do toho usekaná kapusta. Přidá se k ní asi tři lžíce uzené nebo hovězí polévky a míchá se tím, až kapusta vysmahne. Po té se k ní přidá talířek uzeného jemně usekaného masa, nebo jiných zbytků masitých, odstaví se to s plotny a nechá vychladnout. Pak se to okoření na špičku nože pepřem, přidá se malinko zázvoru a kvetu (kdo nerad koření, ať to vynechá) jedno vejce, lžíce strouhané žemličky, dle chuti malinko přisolí. Pak se rozšlehá jedno vejce, pomaže se jím vždy půl oplatky, nebo celá oplatka a namaže se připravenou smíšeninou na stéblo silně. Pak se to sbalí jako závin, malinko rozplacatí a potře vejcem, obalí v žemličce a smaží se to jako řízky.

Je to velice dobré a hodí se to také k nějaké zelenině nebo bramborové kaši. Kdo rád sardelky, tak do toho přidá v másle utřenou sardelku a místo žemličky dá do kapusty, když se s morkem dusí, lžíci pšeničné krupičky. Když se dá sardelka, tak se to nesolí, protože by to bylo moc slané.

Oplatky se dostanou v lahůdkářském obchodě neb u materialisty i v lékárně, nebo se taky takové oplatky potřebují, když se užívají nějaké prášky. Za dvacet haléřů jest jich celý balíček, a jelikož jsou někdy příliš velké, tak se mohou na dvé rozkrájet. 

Rate this Content 0 Votes