Ingredience:
- Čtvrt litru vody
- Octa podle chuti
- 3 lžíce bílého vína
- 1 lžička soli
- Štipka bobkového listu
- Kousek cibule
- 6 pepřů
- 6 zrn nového koření
- Štipka zázvoru
- 3 menší porce osolené ryby
- Čtvrt rybí hlavy
- 2 lžíce šupin a odseknutých ploutví od ryby
- Ocas ryby s štipkou masa
- 1 bílek
- 3 lístky želatiny
- 1 lžíce citrónové šťávy
- Malinko kůry z citrónu
- Kůra z kyselé okurky (pro lodyhy a lístečky konvalinek)
- Konvalinková formička
Postup:
Do kamenného hrnku vlijte čtvrt litru vody a přidejte ocet podle chuti.
Přidejte 3 lžíce bílého vína, 1 lžičku soli, štipku bobkového listu, kousek cibule, 6 pepřů, 6 zrn nového koření, štipku zázvoru.
Když začne směs vařit, vložte do ní asi tři menší porce osolené ryby a nechte vařit 12 minut.
Přidejte čtvrt rybí hlavy, 2 lžíce šupin a odseknutých ploutví, ocas ryby s štipkou masa. Vařte dalších čtvrt hodiny.
Proceděte směs skrze cedník.
Přidejte 1 rozšlehaný bílek, 3 lístky želatiny, 1 lžíci citrónové šťávy, malinko kůry z citrónu. Zavařte na kraji plotny.
Položte kousek čistého hustého plátna na hrnek a nechte pomalu rosol prokapat do hrnku.
Pro vytvoření květiny, vykrájejte z vařeného bílku konvalinkové tvary. Nakrájejte lodyhy a lístečky konvalinek z kůry z kyselé okurky.
Načtěte konvalinkovou formičku s vykrojenými tvary. Nalijte vychladlý rosol a nechte ztuhnout.
Když je forma hotová, omočte ji v horké vodě a překlopte na talíř. Vypadá to pěkně s kouskem ryby a rozkrájeným citronem kolem.
Přeji dobrou chuť a krásně ozdobený stůl na Štědrý den!