- Kapr
- Sůl
- Máslo
- Vinný ocet
- Bílé víno
- Cibule
- Bobkový list, tymián, pepř, nové koření, rozmarýn
- Mrkev, celer, pastinák
- Kapary
- Citronová kůra
Dobře očištěný a šupin zbavený kapr se rozkrájí na pěkné dílky, osolí se, na pekáč se dá máslem pomazaný papír, ryba se tam vloží káží vzhůru na každý kousek ryby se dá ještě kousek másla a dá se to do trouby asi dvacet minut péci, a mezi pečením se potírá pírkem nový máslem.
Zatím se dá do hrnku, na kilového kapra, asi tři čtvrtě litru vinného octa, sklenička bílého vína (když není po ruce tak se vynechá), lžička soli, půl malé cibule, půl bobkového listu, štipek tymiánu, asi deset pepřů také nové koření, štipek rozmarýny, kousek mrkve, celeru a pastináku vše na koláčky nakrájené od každého asi čtyři kousky a nechá se to asi dvanáct minut vařit. Poté se složí studený, již pečený kapr do kamenného hrnku, prosype se lžící kaparů a lžičkou jemně usekané citrónové kůry (Po vařené šťávy se též dá lžíce citrónové šťávy).
Můžete tu svařeninu horkou na kapra procedit nebo také, když je ryba touto horkou svařeninou polila, tak se hrnek pováže papírem a dá se do chladu. Když se tato ryba dává na stůl, zdobí se postním rosolem a dá se k ní citron, ocet a olej. Když se chce takto připravená ryba déle uchovat, dá se vice octa než vody. Když se ji dělá jen tři nebo čtyři kousky, tedy se dá jen tolik vody s octem, kořením a zeleninou svařit, co by se rozumělo, že by to pak pečenou rybu krylo. Kyselé si to každý udělá dle své chuti. Na stůl, vlastně na talíř se pak ryby vyndají a dle vkusu se ozdobí třeba jen citronem a zeleným listem. Někdo místo pečení ryby ve šťávě pro marinování vaří. Mně zase jeden kuchař řekl, že pečené jsou chutnější. Podobně se štika, jakož i losos, úhoř a pstruh marinovaný připravuje. K marinovaným rybám se může podat také studená omáčka.
Rate this Content
0
0 Votes