- 0,5 kg mouky
- 2 vrchovaté lžíce škvarků
- 10 g kvasnic (droždí)
- Sůl
- Mléko
- Vejce
Půl kila mouky, škvarky se jemné useká a do mouky promíchá, připojí se k tomu jedno deka zmlazených kvasnic, lžičku vrchovatou soli a mléka tolik, aby bylo přiměřeně tuhé těsto, také se přidá jedno celé vejce, které se muže v mléku rozkvedlat. Dobře se vařečkou prohněte a hned se z toho dělají vdolky (placky) na stéblo silné, nechají se nyní kynouti. Pak se pečou v troubě nebo na plotně do červena, pomastí se po vrchu sádlem a dají se na stůl.
Když nějaké zbydou, tak se druhý den malinko v troubě rozpečou a jsou jako čerstvé.
Dělávají se z mouky číslo druhé nebo třetí a jsou velice chutné.
Když se dá více škvarků, jsou ještě lepší.
Rate this Content
0
0 Votes