- 0,5 kg vepřového masa ne příliš tučného
- 1 žemlička
- Citronová kůra
- Pepř, nové koření, hřebíček a květ
- Sůl
- Bílé víno
- Vejce
- Vejce
- Máslo
- Cibule
- Petržel
- Sardele
- Mouka
Půl kila příliš tučného vepřového masa bez mázder se jemně umele nebo useká, připojí se k tomu jedna ve vodě namočené dobře vymačkané žemličky, půl vajíčka, aby hmota lépe držela, na špičku nože citrónové kůry, na větší špičku nože pepře, na špičinku nože nového kořeni a zázvoru. Někdo ještě dává malinko hřebíčku a květu. Lépe je však to vynechali. Osolí se sekanina půl lžící soli, přidá se čtyři lžíce bílého vína a vše se promíchá.
Prkénko se potře bílkem, usmaží se tři vejce, hmota se na prkénko na prst silné rozloží a pomaže smaženými vejci. Pak se do kotoučku sbalí jako závin, pomaže rozkvedlaným bílkem, na pekáči se rozpálí jako slepičí vejce kousek másla, dá se k tomu kousek cibule a zelené nebo kořínkové petržele a nechá se to zapéci. Po té se to polévá po lžíci hovězí polévky a ke konci se udělá z jedné sardelky a jako ořech másla sardelové máslo, pečínka se tím po vrchu pomaže, nechá se malinko zapéci, pak se vyndá, šťává se zapráší půl lžící mouky, přidá se dle potřeby polévky, nechá se to zavařit, maso se rozkrájí, dá se na mísu jako by bylo v celku, do šťávy se přidá lžička citrónové šťávy a malinko kůry, kolem masa se dají magróny a šťáva se podá v konvičce.
Kdo rád sardelky, může ještě přidat jednu utřenou sardelku do šťávy.
Rate this Content
0
0 Votes