- Vařeného nebo pečeného telecího masa
- Také tolik masa syrového
- Mléko
- Žemlička
- Sardelky
- Petrželka nebo cibule
- Vejce
- Pepř a sůl
- Máslo nebo sádlo na smažení
- Kysaná smetana
- Mouka
- Hovězí polévka
Zbytky vařeného nebo pečeného telecího masa se jemně usekají, nebo umelou, přidá se k tomu, co váži maso vařené, také tolik masa syrového, jemně sekaného. Na neplný talíř masa se dá jedna strouhaná, mlékem navlažená žemlička, dvě malé, v másle utřené sardelky, lžička jemně sekané, na másle šprejchnutá petrželka nebo cibule, jedno vejce, malinko pepře a dle chuti soli. Musí se solit méně, protože již od sardelek jet maso slané.
Vše se dobře prohněte a utvoří se z toho malé, stotinu (asi 1 cm) silné, podlouhlé řízky, které se obalí v mouce a rychle se do červena osmaží na novém másle nebo sádle.
Pak se rozkvedlá v kotlíku kyselé smetany lžička mouky, vlije se na řízky, ještě se přidá troška hovězí polévky, aby bylo dost omáčky, a nechá se to zavařit.
Na stůl se dají kolem mísy noky nebo cezené nudle. Když se řízky jen smaží, obloží se jimi nějaká zelenina nebo bramborová kaše.
Rate this Content
0
0 Votes