- Telecí hrudí
- Máslo
- 1 vejce
- 2 žloutky
- 2 strouhané žemličky
- Sůl
- Květ
- Petržel
- Kůrka ze žemle
- Pepř
- 14 dkg uzeného jazyka
- Slanina
- Kyselé okurky
Hrudí se opět zbaví žeber, osolí, udělá se otvor pro nádivku, kterou připravíme následujícím způsobem:
Utře se jako slepičí vajíčko kousek nového másla, přidá se jedno vejce a dva žloutky, dvě strouhané, mlékem naložené žemličky, půl lžičky soli, malinko květu a jemně usekané zelené petrželky, 14 deka vařeného uzeného jazyka (třeba malý vepřový uzený jazyk), šest deka na nudle pokrájené slaniny a šest malých na nudličky pokrájených okurek, dobře se vše promíchá a naděje se tím pěkná telecí ledvina, zašije a sbalí do kotoučku a dá péci. Také někdo přidává do nádivky malinko žemličkové kůry neb pepře, to vše záleží na chuti a libosti.
Vytažená žebra a kousek loje se vaří v osolené vodě, a když je voda ve varu, vloží se tam sbalené, motouzem obtočené hrudí a vaří se skoro půl druhé hodiny. Když je uvařené, dá se jako tlačenka mezi dvě prkénka a zatíží s. Když vystydne, krájí se na šikmé řízky, ozdobí se aspikem i citronem. Je to v letě chutný předkrm neb večeře.
Rate this Content
0
0 Votes