Čistý rosol (aspik) je nejlepší ozdoba studených pokrmů, jednoduchý rosol se připravuje následovně:
- 2 telecí nožičky
- 1 vepřová nožka
- Ocet
- Cibule
- 10 pepřů
- 6 zrnek nového koření
- Zázvor
- ¼ bobkového listu (protože mnoho bobkového listu dělá jídlo hořké)
Dvě telecí opařené nožičky a jedna malá nožka vepřová se dá do kamenného hrnku (po kloubech se rozdělí, protože když se rozsekají, tak není rosol tak čistý) nalije se na ně tolik studené vody, aby byly potopeny a když to má přijít do varu a usadí se na vrchu pěna, tak se sebere a přidá se k tomu ocet, kousek cibule, asi deset pepřů, šest zrnek nového koření, asi jako hrách kousek zázvoru, asi čtvrt bobkového listu a vaří se rosol pomalu na kraji plotny, protože když se vaří rychlé, je kalný. Když maso od kostí odpadává, tak se kosti i maso vyberou a rosol se procedí skrze cedník. Vlije se to zpět do hrnce, co se vařilo, rozkvedlá se jeden bílek a do prochladlého rosolu se vlije. Rosol se postaví se opět na plotnu a nechá se chvíli na kraji plotny od jedné strany zavařiti, ale pomalu a pak se nechá ustát.
Na vysoký hrnek se přiváže hustý ubrousek, udělá se v něm dolík a rosol se tam pomalu sběračkou nalévá, aby pomalu vykapal. Když je již všechen vykapaný, tak se ubrousek odváže a když chceme mít rosol rozličně zbarvený, tak jej rozdělíme do koflíčku nebo malých bílých hrnečků a necháme koflík nebo hrneček rosolu jak je, totiž bílý průhledný, do jednoho koflíčku kápneme červeného bretonu, a je rosol červený nebo růžový, do druhého se kápne zelený breton a je rosol zelený a do třetího se do tmavá upálí kousek cukru a to z páleného cukru se jen kápne a je rosol krásné tmavožluté barvy.
A tímto se krášlí různá studená jídla, mohou se dělat z bílého a červeného rosolu kvítky, ze zeleného rosolu listy, nebo se jen nějak dle vkusu rozkrájí, nebo vidličkou rozklepá a různě se na studená jídla pokládá a vyhlíží to velice krásně a není to tak drahé, jen té práce že to trochu přidá. V létě se dává rosol stydnout do sklepa nebo k ledu. v zimě stydne za oknem, nesmí však zmrznout! Jinak je pak vodnatý. Také v létě když chceme míti rosol tuhý, tak se může přidat, když se do něj dává bílek, dva i tři lístky želatiny (je to jemná klihovatina a dosti levná, dostane se u materialisty) a lžička citrónové šťávy. Breton, který se ku barvení rosolu a cukrovinek potřebuje, dostane se v lahůdkářském obchodě nebo u cukráře. Breton je barvivo rostlinné – neškodné a může se proto užívat k připravování pokrmu.