Štika se sardelí je lahodný pokrm, který může být připraven podobně jako kapr. Jelikož je štika dravcem, můžete ji doplnit ocáskem z menší ryby nebo játry ze štiky, které jsou považovány za lahůdku. Jikry a mléči ze štiky se obvykle nepoužívají. Nejlepší chuť má štika od září do března.
Zde je recept na Štiku se sardelí:
Ingredience:
- 1 kg štiky
- Sůl
- Citrónová šťáva
- 30 dkg másla
- 2 sardelky
Postup:
Štiku očistěte, vykucháme, omyjte a osušte.
Osolte štiku a protkněte částí sardelí rozkrájených na úzké proužky.
Zbytek sardelí utřete s částí másla a touto směsí potřete celou štiku.
Rozpuste zbytek másla v pánvi a vložte na něj připravenou štiku.
Za stálého přelévání šťávou a občasného otáčení pečte štiku.
Upečenou štiku pokapejte citrónovou šťávou, přičemž se musíte dávat pozor, aby jadérko z citronu nevypadlo a omáčka nezhořkla.
Podávejte jako předkrm s dušenou rýží nebo vařenými bramborami.
Dobrou chuť! 🍽️