Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • 4 roštěnky z vysokého šůsu
  • 12 dkg uvařené uzené prorostlé maso
  • 0,5 lžičky petrželka nebo cibule
  • Pepř
  • Strouhanka
  • Smetana
  • Sůl
  • Vejce
  • Paprika
  • Mouka
  • Máslo nebo sádlo
  • Citronová šťáva

Nechají se u řezníka usek­nout 4 roštěnky z vysokého „šůsu“ či boku. Kosti se useknou a spotřebují na polévku. Očištěné roštěnky se naklepou hezky do plocha, pak se useká asi 12 dkg uzeného vařeného masa prorostlého, půl lžičky jemně use­kané zelené, malinko na másle smažené petrželky, nebo jemně usekané cibule, na špičku nože pepře, jedna strouhaná, smetanou navlažená žemlička a jedno vejce. Vše se promíchá, malinko osolené roštěnky se tím potřou, pěkně sbalí, obvážou nití, popráší malinko paprikou a moukou. Na kastrol se dá asi jako malé slepičí vajíčko kousek másla nebo sádla, když je rozpálené, sbalené roštěnky se tam rychle po obou stranách opečou do červena, pak se tam polévá polévka z těch kostí a dusí se do měkka. Mezi dušením se tam přidá také kousek cibule.

Když se mají dát na stůl, šťáva se procedí a přidá se do ní něko­lik kapek citrónové šťávy. Roštěnky se po délce rozříz­nou, srovnají pěkně na mísu a dá se k nim dušená rýže.

Rate this Content 0 Votes