Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

Slepice se očisti, nasolí a nechá se asi dva dny ležeti. Pak se natře špetkou čištěné sody (soda tato se dostane u materialisty, užívá se také při chorém žaludku a není tudíž škodlivá), protože tvrdé maso se stane po natření sodou křehčí a jest dřivé pečené.

Slepice se pak protáhne na nudličky pokrájenou slaninou (postačí slaniny asi za deset haléřů), protože slepice jest tučná a slanina se dává jen pro chuť. Do slepice se dá asi pět zrnek jalovce a kousek cibule. Poté se slepice dá do hlubokého kastrolu, nalije se na ni litr vařící se vody a vaří se přikrytá, až začne měknout.

Pak se dá do trouby a peče se zvolna jako jiné pečeně, aby malinko začervenala, načež se rozkrájí a dají se k ní na stůl noky a nějaký kompot.

Pozn. Dovnitř slepice se dává jalovec a cibule proto, aby nebyla cítit vejcemi.

Rate this Content 0 Votes