Dá se na kastrol dle potřeby omáčky hovězí polévka Na půl litru omáčky se dá na Špičku nože kmínu, dvě lžíce vrchovaté usušeného tlučeného chleba, lžička žluté jíšky, dle chuti vinného octa, lžička citrónové šťávy, malinko kůry, ochutná se, je-li příjemně nakyslá, nechá se malinko zavařit a potom se tam vlož! zbytky pečené husy a nechají v té omáčce prohřátí.
Na stůl se podají k tomuto chutnému jidélku brambory.
Jest to velice dobrá a výživná večeře.
Husa s podpouštkou na jiný způsob
- Zbytky husy
- Sádlo
- Cibule
- Kmín
- Hovězí polévka
- Mouka
- Citronová šťáva
- Kůra
- Bíle víno
Dá se na kastrol kousek sádla, asi jako vlašský ořech, půl malé rozkrájené cibule, na špičku nože kmínu. Když to zažloutne, vlije se na to půl litru hovězí polévky, po lžíci mouky se udělá dobrá jíška, třeba na sádle (jako malý ořech vlašský sádla), omáčka se jim zadělá, přidá se lžička citrónové šťávy, na špičku nože kůry a kapka bílého vlna, aby byla omáčka příjemně navinulá.
Je dobré nechat omáčku zavařit a citronovou šťávu do hotové omáčky přidat.
Zbytky husy se dají do omáčky prohřát. Při podáni na stůl se mohou k tomu dát malé noky neb magrony.
Husa s podpouštkou, opět jiný způsob omáčky
Na půl litru omáčky se dá na kastrol asi jako malý ořech vlašský kousek nového másla, plátek celeru, dva kroužky petržele a mrkve, půl malé cibule a nechá se to do hnědá dusit. Po té se přileje na to půl litru hovězí polévky a po lžíci mouky žlutá jíška, na špičku nože kmínu. Když se zavaří, procedí se a připojí se dle chuti citrónová šťáva a kůra a malinko bílého vlna a lžíce kaparů.
V hotové omáčce se nechá opět husa prohřát. Když nejsou po ruce kapary, může se dát do této omáčky, než se zadělá jíškou, kousek bobkového listu, malinko tymiánu, asi pěl zrnek pepře, nového kořeni a jako hrách kousek zázvoru, dle chuti octa a do procezené omáčky malinko šťávy a kůry citrónové.
Když není hovězí polévka, může být na tyto omáčky voda, která se malinko zasolí a nechá se do ní zavařit Maggiho nebo Grafova kostka. K této omáčce jsou dobré brambory.