- 0,25 kg krupičkové mouky
- 2 vařené brambory
- Sůl
- Mléko
- Máslo
- Mouka na vál
- 250g tvarohu
- Lžička másla
- Vejce
- Sůl
- Lžíce krupičky
- Cukr
Na vál se dá čtvrt kila sypké či krupičkové mouky, udělá se v ni důlek, dají se tam dva rozstrouhané vařené brambory a lžička soli, koflíček mléka (o poznání menši než osmina litru) se dá do hrnečku na plotnu, dá se do něj asi jako ořech kousek nového másla.
Když je to horké, tak se to vlije na ty brambory a rychle se to nožem smíchá s moukou a propracuje rukou v jemné těsto. Přikryje se teplým kastrolem a nechá se to půl hodiny odpočinout.
Dá se na talíř čtrnáct deka dobrého tvarohu, lžička rozpuštěného másla, jedno menší vejce, na špičku nože soli, lžíce drobounké krupičky (jestli jest tvaroh měkký, tak dvě lžíce krupičky), dle chuti cukru, dobře se to promíchá.
Pak se to rozválí na moukou poprášený vál (asi tak jako na cezené nudle, o poznání silnější to může být). Nakrájejí se z toho obdélníčky dvanáct stotin (12 centimetrů) dlouhé a šest široké, do každého se dá asi jako ořech kousek připraveného tvarohu. Malinko se nožem rozetře, těstíčko se přehne (aby z toho byl čtverec), kraje se prstem přitisknou a nožem nebo rádýlkem urovnají, aby při vaření tvaroh nevyčníval.
Na velký kastrol se dají asi tři litry vody, přidá se lžička, a když je voda v hojném varu, dají se tam taštičky a vaří se 5 nebo 7 minut.
Vyndají se drátěnou naběračkou, každá taštička se propíchne vidličkou, omasti se horkým máslem a posype strouhanou žemličkou.
Rate this Content
0
0 Votes