Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • Máslo
  • Mouka
  • Rybí polévka
  • Maggi
  • Vinný ocet
  • Cukr
  • Citron
  • 6 vajec

Do hladkého hrnku se dá asi jako slepičí vejce kousek dobrého nového másla, lžíce mouky a nechá se to zapěnit. Pak se tam nalije čtvrt litru čisté nezapražené rybové polévky, půl kávové lžičky maggi, dá se to na stůl, a když to vystydne, tak se tam přidá lžíce dobrého vinného octa, kostka cukru, která se na citronu utře, lžíce citrónové šťávy, rozkvedlá se do toho šest žloutků, okusí se to, jestli jest to přiměřeně slané a kyselé a postaví se to na plotnu a kvedlá se to, až je to husté, vařit se to nesmí. Pak se dá omáčka do omáčníku a pokropí se račím máslem a podá se na stůl.

Když se hned na stůl nepodává, tak se postaví hrnek s omáčkou do horké vody a nechá se na kraji plotny, protože do varu přijit nesmí.

Račí máslo

Z dvanácti uvařených raků, z klepýtek a ocásků maso se vyloupe a skořápky se v hmoždíři utlučou. Maso se s nimi utře, přidá se k tomu dvanáct deka nového másla a nechá se to škvařit, až máslo zčervená, načež se to vlije do horké vody, a procedí se to skrze čisté plátno. Nechá se vše vychladnout a pak se pěkně vystydlé růžové máslo sebere a v chladu uschová. Nejlépe, když se dá znova rozpustit a vlije se do malé nádobky a dobře pergamenovým papírem pováže. Toto máslo je na okrasu různých omáček, neboť růžové kapičky pak pěkně vypadají na teplém i studeném pokrmu.

Rate this Content 0 Votes