Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • 2 kg mouky
  • 500 g másla
  • 100 g kvasnic
  • 6 vajec
  • 280 g mletého cukru
  • Lžíce soli
  • Půl lžíce citronové kůry
  • Mléko dle potřeby
  • 280 g oloupaných mandlí
  • 200 g rozinek
  • 100 g citronády

Dvě kila mouky. 25 deka nového a 25 deka přehřátého másla se rozemne v mouce, přidá se k tomu deset deka zmlazených kvasnic (trochu mléka, cukr lžíce mouky a droždí se zamíchá, a nechá vykynout), šest ve vlahém mléce rozkvedlaných žloutku, dvacet osm deka tlučeného cukru, lžíce soli, půl lžíce jemně usekané citrónové kury, vše se rozdělá a dá se ještě tolik mléka, aby bylo tuhé ne však tvrdé těsto, které se na vále rukama tak dlouho prodělává, až je velice jemné, což trvá skoro hodinu.

Pak se tam ještě přimíchá dvacet osm deka oloupaných drobně sekaných mandlí, dvacet deka rozinek a deset deka na nudličky pokrájené citronády a někdo ještě přidává cukrované kury pomerančové nadrobno usekané, malinko kvetu a vanilky (to se však v novější době vynechávalo). Také kdo je zvykly, muže dát máslo rozpustit, pak ho není třeba v mouce roztírat, záleží vše na zvyku. Těsto se nechá 2 hodiny kynout.

Z kynutého těsta se udělají dvě veliké, nebo tři menší vánočky, které se nechají opět půl druhé nebo dvě hodiny kynout.

Pak se pomažou rozkvedlaným vejcem a posypou sekanými mandlemi, je však lepší je dříve namazati a pak je nechat ještě dokynouti. Pečou se v dobře vytopené troubě dle velikosti půl až tři čtvrtě hodiny. Mléka se připraví něco přes půl litru, dle toho, jak je suchá mouka.

Rate this Content 0 Votes