- 0,5 kg hovězího masa
- Sůl
- Máslo
- Cukr
- Mouka
- Cibule
- Ocet
- Tymián
- Víno
- Citrónová šťáva
- Kůra
- 10 mandlí
Hovězí maso se očistí, naklepe a lžičkou soli osolí. Na kastrol se dá kousek asi jako větší ořech másla, maso se tam po obou stranách opeče, pak se přilévá polévky z té kosti, co byla k masu přivážena, nebo ta kost se může k masu připojiti, aby byla šťáva chutnější.
Když je maso měkké, udělá se omáčka. Na kastrolek se dá půl lžíce cukru, asi jako ořech kousek másla, neplná lžíce mouky a půl velké cibule a míchá se, až to hodně zčervená. Pak se tam nalije hovězí polévky tolik, aby byla přiměřeně omáčka hustá, přidá se dle chuti ocet, kousek tymiánu a nechá se povařit. Pak se to procedí na to maso, přidají se asi 3 lžíce vína, lžička citrónové šťávy a malinko kůry, ještě dle chuti octa a cukru, aby to bylo příjemně sladkokyselé, a pro jemnou chuť se přidá asi 10 oloupaných strouhaných mandlí.
Aby byla omáčka silnější, přidávají některé kuchařky Gráfovu kostku či masový výtažek nebo kapku Maggiho koření.
Také se tato omáčka dělá na zbytky masa hovězího, a když se takové maso dělá ve větším pro hostinu, muže se udělat již den předtím, protože rozleželé je ještě chutnější. K této jest dobrý knedlík i brambory.
Rate this Content
0
0 Votes