- 0,5 kg telecího masa hrudí, žebírka nebo karbanátek
- Celer, mrkev, kořen petržele
- Máslo
- Sůl
- Cibule
- Mouka a máslo na jíšku
- Zelená petrželka
- Květ
Na kuthan se dá na půl kila masa, kroužek celeru dva očištěné kroužky mrkve, dva kroužky petržele a nechá se to do žluta na kousku másla dusit. Maso telecí buď hrudi, žebírka neb karbanátek se rozdělí na libovolné kousky a vhodí se do vařící vody, ale hned se vyndá a dá na dušenou zeleninu. Osolí se, přidá se k tomu kousek cibule a nechá se doměkka dusit. Může se k tomu přilévat voda, ve které se maso pařilo.
Uděláme po vrchovaté lžíci mouky bledinkou jíšku na másle, dáme do ní lžičku jemně sekané, zelené petrželky a zasmažíme tím scezenou polévku čili šťávu z masa a přidáme pro chuť malinko květu. Polévky nebo vody se dá tolik, aby z toho byla příjemně hustá omáčka. Procedí se a nechá na kraji plotny.
Když se nese na stůl, kolem mísy se mohou dát brambory nebo žemličkové knedlíčky a karfiol (květák).
Když se dělá zadělávané maso pro hostinu, udělá se omáčka hodně hustá a nechá se pak třeba hodinu i déle na kraji plotny vařit od jedné strany. Omastek na vrchu vyvařený se sebere a omáčka vařením velice zjemni a na chuti velmi získá. Když se do ní dají drobné pokrájené, usušené lanýže (na litr omáčky dva lanýže) nebo mohou být také hříbky nebo žampiony aneb smrže.
Rate this Content
0
0 Votes