Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • Kapr
  • Máslo
  • Strouhanka
  • Sůl
  • 6 Vajec
  • Cibule
  • Pepř
  • Zelená petrželka
  • Rybí polévka

Očištěný a šupin zbavený kapr se trhne (vykuchá, kůže se odstraní a masíčko z kostí se obere.) Když je půl kila masíčka, tak se umele, nebo useká. Na kastrol se dá asi jako ořech kousek másla, dají se do něj dvě ostrouhané, ve vodě namočené, dobře vymačkané žemličky a míchá se to na plotně, až je to jako knedlík tuhé a kastrolku se to nechytá. Poté se to nechá vychladnout. Pak se to dá k masíčku, připojí se k tomu lžička soli, dvě míchaná vajíčka, tři utřené, natvrdo vařené žloutky, jedno celé syrové vejce a jeden žloutek, dvě lžíce rozpuštěného másla, ve kterém se zpěnila lžička strouhané cibule, na větší špičku nože pepře a malinko jemně usekané zelené petrželky. Vše se dobře promíchá, utvoří se z toho šiška, která se potře rozkloktaným bílkem, zabalí se do mastného papíru, vloží na vymazaný pekáč, peče se. Mezi pečením se polévá po lžíci rybí polévky a potírá máslem. Pak se rozkrájí na pěkné řízky a podá se k ní nějaká omáčka a osmažené brambory.

Kdo rád česnek a majoránku, tak to také přidá, záleží na chuti. Tato ryba se dává v postní den o hostině místo hovězího masa. Je k tomu dobrá omáčka sardelová, nebo hořčicová i česneková. Polévka do omáčky se dá z rybích kostí, když je to v postě a pak pro zlepšení chuti se dá půl lžičky maggi, to se však omáčka nesmí tolik solit. Toto postačí na hostinu pro 8 i deset osob. Také je k rybám velice dobrá omáčka holandská a při hostině i k sekanému kapru se může podávat.

Sekaný kapr na jiný způsob.

Čtvrt kila kostiček zbaveného jemně usekaného rybího masa, jedna strouhané žemlička, jedno menší vejce, půl kávové lžičky soli, několik kapek maggi, na špičku nože pepře, tolik též majoránky, ještě méně zázvoru a nového koření, asi jako půl hrachu utřeného česneku, lžíce rozpuštěného sádla, vše se dohromady prodělá, utvoří z toho menší šiška, potře se rozkvedlaným vejcem, na pekáč se dá jako větší slepičí vejce kus sádla, když se rozpálí, vloží se tam obdélníček či šiška, a peče se v troubě do červena a mezi pečením se polévá rybí polévkou. K této pečeni je dobré zelí nebo salát. Z úhoře je výtečná.

Rate this Content 0 Votes