Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • 1 kg mouky
  • 250 g másla nebo loje
  • 40 g zmlazených kvasnic
  • 140 g mletého cukru
  • 4 vejce
  • 0,5 lžíce soli
  • Citronová kůra
  • Mléko dle potřeby (asi 300 ml)
  • 120 g mandlí
  • 140 g rozinek

V kilu mouky se rozemne dvacet deka nového a pět deka přehřátého másla (neb loje) připojí se k tomu čtyři deka zmlazených kvasnic (trochu mléka, cukr lžíce mouky a droždí se zamíchá, a nechá vykynout), čtrnáct deka tlučeného cukru, čtyři žloutky, půl lžíce soli, lžičku jemně usekané citrónové kůry a vlahého mléka tolik, aby bylo tuhé těsto, které se vařečkou a pak na vále rukama dobře propracuje. Přidá se k němu dvanáct deka jemně usekaných mandlí, čtrnáct deka hrozinek, promíchá se to s těstem a dá se těsto k teplu kynouti.

Z kynutého se udělá jedna velká, nebo dvě malé vánočky. Vykynuté se pomažou rozkvedlaným vejcem a posypou drobně sekanými mandlemi a pečou se v peci nebo v troubě.

Když trouba zespoda moc peče, tak se dá na třínožku nějaký starý plech a na ten se teprve pekáč nebo plech s pečivem postaví. Když na vrchu moc peče, tak se přikryje pečivo bílým papírem, který se vodou potře.

 

Vánočka upletena jest lépe, když zvolna kyne, asi půl druhé hodiny, a žloutky se rozkvedlají v mléce, co se s ním zadělává. Mléka se připraví něco přes čtvrt litru, ale jen vlahé, ne horké.

Rate this Content 0 Votes