- 70g másla
- 2 lžíce cukru
- 3 vejce
- 25g zmlazených kvasnic
- Sůl
- Citronová kůra
- 0,5kg mouky
- Mléko
Utře se do pěny sedm deka másla, dvě lžíce cukru, tři žloutky, přidá se k tomu dvě a půl deka zmlazených kvasnic, lžička soli, dle chuti citrónové kůry, půl kila mouky a vlahého dobrého mléka tolik, aby bylo těsto pěkné, o poznání silnější než na buchtičky.
Těsto se dobře propracuje a nechá hodinu kynout. Po té se těsto dá na vál, rozválí na stéblo silné, nakrájí se na malé čtverečky a plní se oříškovou nádivkou.
Oříšková nádivka
- Strouhanka
- Máslo
- Smetana
- Mletý cukr
- Oříšky
Jedna rozstrouhaná žemlička (strouhanka) se osmaží na kousíčku nového másla (asi jako malý ořech) a nechá se vychladnouti. Po té se tam přidá tři lžíce dobré sladké smetany, dle chuti tlučeného cukru a dvě hrsti jemné umletých oříšku.
Vše se promíchá a dává se do malých nakrájených čtverečků, utvoří se pěkně oříšek, potře se rozklepaným vejcem, dá na pomaštěný plech, nechají se kynout a pečou se ve vytopené troubě patnáct minut i déle.
Ještě jiná oříšková nádivka
- 140g strouhaných oříšku
- Sladká smetana (asi 4 lžíce)
- Likér, merarkyn nebo rum
- Cukr
- Citronová kůra, skořice, med
Čtrnáct deka strouhaných oříšků se třou s dobrou sladkou smetanou do husta. Přidá se lžíce velice dobrého likéru, merarkynu nebo rumu, dle chuti cukru, někdo ještě přidává citrónovou kůru a skořici a lžíci medu.
Vše se dobře promíchá a naplňují se tím rohlíčky. Pozn.: Když se dá med. tak se cukr vynechá. Také se mohou oříšky malinko upražit, s medem jsou dobré.
Rate this Content
0
0 Votes