Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • 70g másla
  • 2 lžíce cukru
  • 3 vejce
  • 25g zmlazených kvasnic
  • Sůl
  • Citronová kůra
  • 0,5kg mouky
  • Mléko

Utře se do pěny sedm deka másla, dvě lžíce cukru, tři žloutky, přidá se k tomu dvě a půl deka zmlazených kvasnic, lžička soli, dle chuti citrónové kůry, půl kila mouky a vlahého dobrého mléka tolik, aby bylo těsto pěkné, o poznání silnější než na buchtičky.

Těsto se dobře propracuje a nechá hodinu kynout. Po té se těsto dá na vál, rozválí na stéblo silné, nakrájí se na malé čtverečky a plní se oříškovou nádivkou.

Oříšková nádivka

  • Strouhanka
  • Máslo
  • Smetana
  • Mletý cukr
  • Oříšky

Jedna rozstrouhaná žemlička (strouhanka) se osmaží na kousíčku nového másla (asi jako malý ořech) a nechá se vychladnouti. Po té se tam přidá tři lžíce dobré sladké smetany, dle chuti tlučeného cukru a dvě hrsti jemné umletých oříšku.

Vše se promíchá a dává se do malých nakrájených čtverečků, utvoří se pěkně oříšek, potře se rozklepaným vejcem, dá na pomaštěný plech, nechají se kynout a pečou se ve vytopené troubě patnáct minut i déle.

Ještě jiná oříšková nádivka

  • 140g strouhaných oříšku
  • Sladká smetana (asi 4 lžíce)
  • Likér, merarkyn nebo rum
  • Cukr
  • Citronová kůra, skořice, med

Čtrnáct deka strouhaných oříšků se třou s dobrou sladkou smetanou do husta. Přidá se lžíce velice dobrého likéru, merarkynu nebo rumu, dle chuti cukru, někdo ještě přidává citrónovou kůru a skořici a lžíci medu.

Vše se dobře promíchá a naplňují se tím rohlíčky. Pozn.: Když se dá med. tak se cukr vynechá. Také se mohou oříšky malinko upražit, s medem jsou dobré.

Rate this Content 0 Votes