Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • 0,5 kg mouky
  • 80 g másla
  • 2 Vejce
  • 60 g cukru
  • 25 g droždí
  • 0,25 litru mléka
  • Sůl

Půl kila mouky, osm deka másla se na misce dobře utře, připojí se jedno celé vejce a jeden žloutek, 6 deka cukru, dle chuti citrónové kury, lžičku soli a tře se to ještě asi pět minut. Pak se tam připojí dvě a půl deka zmrazených kvasnic a mléka tolik, aby bylo vláčné těsto, dobře se vytluče a nechá kynout. Z kynutého těsta se dělají malé buchtičky, plní se tvarohem nebo povidly, kladou se na pomaštěný pekáč, nejlépe hliněný, nebo železný, na plechovém se často ze spodu připálí. Buchtičky se na povrchu i mezi sebou pomastí máslem, dají se kynouti a pečou se do růžova v dobře vyhřáté troubě. Když odpadávají lehce od pekáče, jsou hotové. Pozn.: Když jsou drahé vejce, mohou se vynechat.


Jak jsme postupovali my

Množství surovin jsme použili dle receptu. Připravili jsme si droždí tím, že jsme dali do mísy rozdrobené droždí, na to trochu cukru z předepsaného množství a poté zalili množstvím mléka dle receptu. To jsme nechali 15 minut odstát. Pak jsme přidali mouku, mírně rozpuštěné máslo se sádlem v poměru 1:1, jedno vejce a jeden žloutek, zbytek cukru, sůl, udělali těsto a nechali kynout v teplém místě přikryté utěrkou půl hodiny. Poté jsme opět prohnětli a zase nechali kynout asi hodinku. Pak jsme těsto rozváleli asi na 1-1,5 cm a nakrájeli na asi 10 x 10 cm velké čtverečky, na to jsme dali povidla a zabalili. Těsto vyšlo na 9 buchet, ty jsme položili do máslem vymaštěného pekáče a dali do trouby rozehřáté na 180 stupňů a dali péct na 10 minut, poté jsme snížili na 160 stupňů a nechali ještě na 30 minut. Pak jsme je vyklopili a pocukrovali. Buchty se povedly, i když jsme tam zapomněli dát sůl smiley

Rate this Content 0 Votes