- Skopová kýta
- Jalovec
- Cibule
- Slanina
- Čerstvé máslo
- Mrkev
- Petržel
- Celer
- Cibule
- Celý pepř
- Nové koření
- Zázvor
- Bobkový listopad
- Šalvěj
- Tymián
- Vinný ocet
- Bíle víno
- Kysaná smetana
- mouka
Skopová kýta se zbaví loje a kostí, nasolí se, dá se k ní několik zrnek roztlučeného jalovce, jedna pokrájená cibule, dá se vše do hrnce, zatíží prkénkem, na nějž se dá kámen a nechá se tak několik dnů ležet.
Poté se kýta opere, ořežou se všecky blány a kýta se protáhne na nudle pokrájenou slaninou. Čtrnáct deka slaniny postačí na tříkilovou kýtu. Na pekáč se dá asi jako slepičí vejce kousek čerstvého másla, půl rozkrájené mrkve, též půl kořínku očištěné, nadrobno pokrájené petržele, kousek celeru, jedna rozkrájená cibule (to vše je na tříkilovou kýtu), deset zrnek pepře, šest nového koření, kousek zázvoru, jeden větší bobkový list, kousek šalvěje, snítek tymiánu. Kýta se na vše vloží, podlije troškou horké vody, na vrch se nalejí dvě lžíce vinného octu a sklenička bílého vína a přikrytá se hodinu dusí.
Pak se peče. Polévá se vlastní šťávou a hovězí polévkou, a když měkne, rozkvedlá se v půl litru kyselé smetany, lžíce mouky, maso se tím polije, nechá zažloutnout, pak se maso rozkrájí na pěkné řízky, omáčka se procedí, dá na maso a kolem se dají dobré noky.
Někdo ještě přidá malinko citrónové kůry a šťávy. Na toto maso se též mísy ohřívají. Kýta se hodí i na hostinu místo zvěřiny.
Rate this Content
0
0 Votes