½ l čočky se vypere a nechá několik hodin namočená. Pak se vypere a dá se do většího než litrového hrnku vařit. Nalije se na ní tolik studené vody, aby byla potopena a když přijde k varu, tak se z ní voda slije. Pak je čočka vařená pěkné barvy, není tmavá a také stravitelnější. Nyní se naleje na ni troška horké vody a vaří se, po trošce vody přilévajíc, aby byla stále voda těsně nad čočkou. Pak se přelije do jiného hrnce, aby uvařená odspoda byla nahoře. Když se přelévá, aby vrchní čočka přišla do spodu, tak se zasolí půl lžíci soli a dovaří se do měkka.
Když se má dávat na stůl, polije se následující omáčkou:
Na kastrolek se dá jako ořech kousek másla nebo sádla, lžička cukru, půl lžíce rozkrájené cibule, lžíce mouky, a nechá se to při ustavičném míchání do červena upražit. Po té se tam přidá tolik horké vody, aby z toho byla přiměřeně hustá omáčka. Osolí se špetkou soli, přidá se do ní štipek dimianu a nechá se to povařit. (Také se může dát do omáčky voda z čočky.) Dá se do omáčky dle chuti octu, a když se přidá několik kapek maggi, je omáčka ještě lepší. Kdo rád tuto omáčku sladší, přidá dle chuti ještě cukru, citrónovou kuru a šťávu. To’ záleží na chuti.
Vařená čočka se dá na hlubší mísu a polije se připravenou omáčkou. V kuchyni vegetariánské dávají k této čočce kolem mísy moučné noky.
Rate this Content
0
0 Votes