Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • Máslo (sádlo)
  • 2 vejce
  • Mléko
  • Pšeničná krupice
  • Sůl

Asi jako malé slepičí vajíčko se utře kousek nového másla, (v zimě sádla nebo tuku sebrané z ho­vězí polévky) dá se do toho jedno celé vejce a jeden žlou­tek, jedna lžíce studeného mléka, 1/8 litru, (neboli ¼ žejdlíku) jemné pšeničné krupičky, dle chuti se to osolí a asi 10 minut se to tře. Pak se to nechá hodinu stát, až krupička nabude a až bude hmota dost tuhá. Není-li krupice suchá, musí se ještě přidat (postačí 1/8 litru suché obyčejné krupice). Před polednem se zakrajují malou lžičkou knedlíčky, asi jako lískový oříšek velké, do vařící se polévky a vaří se 15 minut.

Rate this Content 2 Votes