- Telecí kýta
- Slanina
- Sůl
- Celer, mrkev, petržel, cibule, pórek, brukve, kapusta
- Máslo
- Bíle víno
- Hovězí polévka
- Mouka
Kosti zbavená, asi 3 kilová kýta se nasolí, sváže a prostrká slaninou. Rozkrájejí se na nudle 3 prostřední celery, 3 mrkve, 3 petržele, 3 cibule, 2 póry, 2 brukve, 2 větší kapusty a vrstvuje se všechno na máslem vymazaný velký kastrol (kuthan). Sbalená kýta se tam vloží, dá se pod ni asi jako dvě velké slepici vejce kousek nového másla, nalije se na ni půl litru bitého vina a sběračka hovězí polévky, přikryje se to pokličkou a duši se to na plotně asi jednu hodinu, musí se však dát pozor, aby se to nepřipálilo. Obrátí se to a dusí se do měkka. Nyní se kýta vyndá na jiný kastrol nebo pekáč, potře se máslem a nechá se v troubě malinko čtvrt hodinky opéci. Zelina se zapráší lžičkou mouky, a dá se ještě chvilenku dusit, aby se mouka zaškvařila, po té se maso rozkrájí na pěkné plátky, urovná vkusně na dvě mísy, zelenina se dá kolem a posype se smaženou žemličkovou kúrou.
Tato kýta se hodí místo zadělávaného i pro vzácnou hostinu a postačí pro šestnáct osob.
Telecí hrudi kosti zbavené a sbalené se také podobně připravuje. Možno třeba jen půl kila masa takto připravit Je to dobré, lehké a výživné jídlo.
Rate this Content
0
0 Votes