Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

Dobře očištěné drůbky (kaldoun) se uvaří v zasolené vodě, připojí se k tomu půl cibule. Husí játra, nejsou-li tučná, se ustrouhají, když je jich asi 14 deka, tak se k nim dají dvě a půl rozstrouhané, malinko mlékem svlažené žemličky, 2 lžíce rozpuštěného másla neb sádla, na špičku nože majoránky, asi jako hrách kousek česneku, který se rozetře, malinko tlučeného pepře a zázvoru, též ještě méně květu a nového kořeni a neplná lžička soli.

Dobře se to utře, a když jsou velká vejce a žemlička je málo suchá, tak se ještě přidá malinko žemličky strouhané. V létě, když jest zelená petrželka, tak se česnek vynechá a přidá se lžička jemně usekané petrželky a na špičinku nože citrónové kůry.

Nejdříve se třou strouhaná játra s jedním žloutkem a jedním vejcem celým, přípoji se pomalu připravená žemlička, sůl a kořeni, pak dobře utřená hmota se nechá asi půl hodiny odpočinout a pak pomoci strouhané žemličky se dělají knedlíčky asi jako holubi vejce velké a vaří se.

Když již se máji podat na stůl, v polovici polévce a polovici vodě deset minut. Když jsou drůbky vařené, tak se udělá na půl litru omáčky z té polévky po vrchovaté lžicí mouky bledinká máslová jíška, do které se dá půl lžičky zelené petrželky, do polévky se to rozkvedlá, nechá zavařit, pak se vařené drůbky do toho vloží, nechá se var přejit. Na mísu se dá doprostřed maso a kolem se dají knedlíčky a poleji omáčkou.

Rate this Content 0 Votes