Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • 0,5kg mouky
  • 15g zmlazených kvasnic
  • 1 vejce
  • Sůl
  • Mléko
  • Máslo
  • 0,5kg zelí
  • Cukr
  • Sladká smetana
  • pepř

Půl kila mouky, půldruhého deka zmlazených kvasnic, jedno vejce, lžičku soli, dle potřeby vlahého mléka, udělá se těsto, přidá se k němu tři lžíce rozpuštěného másla, těsto, aby bylo jemné, lehké a dobře propracované a nechá se kynouti.

Pul kila těžká hlávka zelí se očistí a drobně se na nudličky nakrájí. Dá se do hrnku, spaří se málo zasolenou vodou a nechá se trochu povařit. Pak se scedí, jemně se useká, na kastrol se dá asi jako ořech kousek másla, usekané zelí se tam vloží a pomalinku dusí. Přidá se k němu dle chuti cukru, lžíce sladké smetany a na špičku nože pepře, a když je to hodně husté, tak se to nechá vychladnout.

Vykynuté těsto se rozváli na stotinu (centimetr) silně, vykrájejí se kolečka, na každé se dá kousek zelné nádivky, opět kolečkem pokryje, kolem přimáčkne, dá na plech, pomastí, nechá kynout, pak se upečou v dobře vytopené troubě do červena.

Rate this Content 0 Votes