Starší pěkná, ne však tučná kachna se opaří, čistě obere, vykuchá a ve studené vodě omyje. Druhý den se povrchu osolí lžičkou soli a prsíčka se protáhnou na nudličky pokrájenou slaninou, která se malinko pepřem popráší. Uvnitř se vymaže sardelovým máslem ze dvou sardelí a jako malé slepičí vejce kousek másla se s masíčkem sardelovým nožem tře, až jest to jemné, pak se to promíchá se lžicí jemně usekaných kaparů.
Na kastrol se dá asi jako slepičí vejce kousek nového másla a když se začne pěnit, vloží se tam kachna, obrátí se rychle v horkém másle, pak se přikryje poklicí a přilévá se po trošce horká voda a kachna se dusí do měkká. Pak se rozkrájí na slušné dílky, šťáva se zapráší lžíci mouky, a když mouka zažloutne, přileje se tam sběračka hovězí polévky a sklenička bílého vina, rozředí se to ještě dle potřeby hovězí polévkou, aby byla přiměřeně hustá šťáva, přípoji se do ní malinko citrónové šťávy a kůry.
Procedí se to, kachna rozkrájená se tam vloží a nechá se to na kraji plotny, aby to bylo teplé, než se to dá na stůl. Kolem na mísu se dají vařené vlašské magrony, posypané smaženou žemličkou.
Stará hubenější kachna se takto upravená i na hostinu místo masa zadělávaného může předložit.
Rate this Content
0
0 Votes