- 2 vejce
- Máslo nebo sádlo
- 10 dkg jater
- Strouhaná žemlička (strouhanka)
- Česnek
- Majoránka, pepř, sůl, zázvor, nové koření, petržel, květ
Utře se na misce kousek nového másla velkého jako vlašský ořech, v zimě se dá použít sádlo, dají se k tomu 2 žloutky, asi 10 dkg namletých jater, 1 strouhaná, malinko smetanou navlhčená žemlička a tře se to asi 5 minut. Přidá se na špičku nože sůl, malinko majoránky, pepře, zázvoru a nového koření, asi jako půl hrachu utřeného česneku, zamíchá se tam sníh ze dvou bílků, zasype se sníh lžící žemličky a dá se na vymazanou omeletovou pánev a peče se v troubě 15 minut. Když jsou zbylé bílky, může se dát i sníh ze tří nebo ze čtyř bílků a svitek je ještě kypřejší. V létě se dává místo majoránky zelená petrželka a místo česneku a koření malinko pepře a květu.
Koření se v novější kuchyni dává co nejméně, a proto dávejme vždy jen tolik, aby to bylo příjemně chutné, ne ostré.
Rate this Content
5
1 Votes