- ¼ Kg telecího masa
- ¼ kg prorostlého vepřového masa
- Smetana nebo mléko
- Žemlička
- 2 vejce
- Slanina
- Cibulka
- Sůl
- Vařená šunka
- Máslo nebo sádlo
Když je celá telecí kýta, která se má v domácnosti na více způsobů upravit, stáhne se s ní kůže, totiž ta mázdra a uschová se.
Umele nebo jemně se useká čtvrt kila telecího a čtvrt kila vepřového masa prorostlého, přidá se k tomu jedna strouhaná, smetanou nebo mlékem navlažená žemlička, jedno vejce celé a jeden žloutek, lžíce drobnince zkrájené slaniny s jednou malou perlovou cibulkou též drobně pokrájenou, malinko se slaninou zažloutlou či malinko osmaženou, pak se to dá k umletému masu, osolí se lžičkou soli, dobře se vše promíchá, rozloží na prkénko asi prst silně a poklade lístky vařené šunky. Pak se to sbalí jako závin, vloží do té kůže, sešije se, aby to bylo všude stejně silné.
Na pekáč se dá asi jako malé slepičí vajíčko kousek másla nebo sádla, když se rozpálí, kotouč se tam vloží a nechá zapéct. Pak se přilévá po lžíci horká hovězí polévka nebo voda a peče se pomalu půl druhé hodiny.
Kotouč na jemné lístky nakrájený se požívá teplý i studený a ozdobený aspikem, je vhodný i za předkrm.
Také je na kotouč dobrá tato omáčka:
Dá se do hrnku kousek nového másla, lžička mouky a nechá se to malinko zapěnit. Pak se tam přidá čtvrt litru studené hovězí polévky, rozkloktají se v tom tři žloutky, přidá se pro chuť malinko zelené, jemně usekané petrželky a kvedlá se to na horké plotně, až je to husté.
Telecí teplý kotouč se rozkrájí na pěkné řízky, složí vkusně na mlsu, okrášli kolem zelenou petrželkou. Toto se hodí i pro hostinu. Kdo šetří, tak dá dvě žemličky k masu a když je na spěch, zabalí se do vymazaného papíru místo do kůže.