Dvě udušená holoubata se očistí, nasolí a slaninou protáhnou. Uvaří se čtvrt litru červeného vína, přidá se k němu asi čtyři zrnka pepře, též tolik nového kořeni, šest jalovců, čtyři hřebíčky, půl bobkového listu, snítka tymiánu, kousíček zázvoru a půl malé cibule.
Studené se to vylije na holoubata a nechají se tak den ležeti, v zimě déle.
Pak se v té vinné šťávě do měkká dusí, načež se přípoji k tomu čtvrt litru hovězí polévky a lžíce octa. Udělá se po ořechu nového másla a po půl lžíci mouky červená jíška, přípoji se k ní dvě lžíce tlučeného praženého chleba dá se do té šťávy, též se připojí dvě kostky praženého cukru, dvě lžíce malinové šťávy. Holoubata se dají na misku, omáčka se procedí, okusí se, jest-li jest příjemně sladkokyselá, holoubata se rozkrájí na pěkné dílky, vloží do omáčky, nechá se přes ně var přejití a pak se nechají na kraji plotny a na stůl se mohou dát k nim noky, neb máslové koláčky.
Pro hostinu mohou být den dříve upravené.
Rate this Content
0
0 Votes