- 0,5 kg hladké mouky
- Mléko a cukr na droždí
- 20 g droždí
- 70 g nového másla
- 60 g převaleného másla
- Žloutek
- Sůl
- 70 g mletého cukru
Na misku se dá mouka, udělá se v ni důlek (nezapomeňte, než se zadělává tak se proseje).
Do hrnečku se dá asi šest lžic vlahého mléka, špetička cukru, dvě vrchovaté lžíce mouky a dvě deka rozdrobených kvasnic (droždí). Rozmíchá se to, zakryje a nechá se kvásek u teplých kamen kynout.
Zatím se rozpustí sedm deka nového a šest deka převáleného másla, dá se do připravené mouky, v trošce vlahého mléka se rozkvedlá jeden žloutek, přidá se to k mouce, pak ty zmlazené kvasnice, malá, skoro neplná lžička soli, sedm deka tlučeného cukru, lžička neplné, jemné usekané citrónové kury a ještě malinko vlahého mléka, ne však mnoho, aby nebylo těsto řídké, může býti připraven koflík (asi osmina litru) mléka.
Těsto se pak vařečkou prodělává, až od vařečky i mísy odpadává. Pak se tam přidá hrstka oloupaných, usekaných mandlí (trochu se od nich nechá na posypání), hrstka malých hrozinek a lžíce na kousíčky nakrájené citronády. Když není po ruce, dá se více hrozinek, kdo nemá rád hrozinky, ať nedává nic. Vše záleží na chuti.
Těsto se nyní nechá dvě hodiny kynout. (Nikdy není radno těsto na kamna stavěti, aby rychle vykynulo, snadno se zespoda spaří. Lépe když již se dává na kamna, dat pod mísu, na které jest těsto, nějaký vysoký hrnec.) Těsto se přikryje čistým ubrouskem a třeba ještě poklicí, zahřeje se a brzy vykyne, aniž by se spařilo.
Z vykynutého těsta se udělá vánočka nebo bochánek, potře se rozkvedlaným vejcem, posype rozsekanými mandlemi, nechá opět hodinu nebo půl druhé kynouti, dle toho jestli je to v zimě, kyne déle. V létě kyne těsto rychleji, jen nikdy nespěchat.
Někdo jak housku nebo mazanec udělá, hned ji pomaže a mandlemi posype, jiná hospodyňka opět chválí pomazat housku, až když se dává péci, že prý má lepší lesk. Musí se však zkynutá velice lehce potřít, aby se nepoškodila. Kynutý mazanec nebo houska se peče v dobře vytopené troubě malé tři čtvrtě hodiny. Kdo musí šetřit, až dá místo převařeného másla lůj a místo nového másla kokosové. Toto jest velice dobré těsto i na vánočku.