- Maso z kýty nebo z plecka
- Sůl
- Jalovec
- Slanina
- Čerstvé máslo
- Mrkev
- Petržel
- Celer
- Cukr
- Malá cibule
- Pepř
- Nové koření
- Hřebíček
- Zázvor
- Bobkový list
- Tymián
- Šalvěj
- Vinný ocet
- Cukr
- Červené víno
- Citronová šťáva
- Kůra
Maso z kýty nebo z plecka se zbaví loje, nasolí se, přidá se k němu pár jalovců a nechá se tak několik dnů naložené.
Pak se rozkrájí na větší díly (porce), očisti se, na kastrol se dá na kilo masa lžíce rozkrájené slaniny, jako ořech kousek čerstvého másla, půl lžíce rozkrájené mrkve, tolik také petržele a o něco méně celeru, lžíci cukru a nechá se to na horké plotně zažloutnout.
Poté se tam vloží maso a nechá se tam asi půl hodiny dusit, aby byla hezká barva omáčky. Poté se přidá trochu horké vody. Půl malé cibule (kdyby se dala cibule se zeleninou dusit, tak by to bylo cítit smaženou cibulí a omáčka by neměla jemnou chuť), připojí se 6 zrnek pepře, také tolik nového koření, dva hřebíčky, štípek zázvoru a čtvrt bobkového listu, proutek tymiánu a dva lístky šalvěje, dvě lžíce extra koňského nebo vinného octa a maso se vaří až je měkké.
Mezi tím se udělá po dvou lžících mouky máslová žlutá jíška. Maso se vyndá, šťáva se zadělá jíškou, přidá se dle potřeby horké vody, aby byla přiměřeně hustá omáčka, dá se do ní kousek upáleného cukru, aby měla pěknou barvu čtyři lžíce červeného vína, lžíci citrónové šťávy, půl lžičky jemně usekané kůry a omáčka se nechá vařit asi půl hodiny, aby byla jemná, a vyvařený tuk se sebere. Omáčka se procedí, dle chuti se ještě přisladí a přikyselí. Mase se do ní vloží, nechá se na kraji plotny, a když se má dát na stůl, tak se k němu dá knedlík nebo noky.
Když se maso dělá pro hostinu, udělá se omáčka, jak jíž dříve pověděno, velice hustá. Připraví se totiž maso o den dříve, druhý den se na kraji plotny nechá pomalu vařit od jedné strany. Delším vařením omáčka zřídne, vyvařený tuk se sebere a omáčka je velice jemná. Na stůl se k ní dají koláčky z máslového těsta.