Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

Holoubata se zabitou jako kuřata, krev se jim nechá vytéci, aby bylo masíčko bílé a před smažením se dají asi na dvě hodiny do sbíraného mléka sladkého, pak se čistým plátnem osuší, každá Čtvrtka se malou špetičkou soli nasolí, naklepají se dřevěnou paličkou, obalí v mouce, omočí v rozkvedlaném vejci, obalí ve strouhané žemličce a smaží v rozpáleném másle neb sádle.

Na jedno holoubě postačí na smažení asi jako slepičí vejce kousek převáženého másla neb sádla Na stůl se dá k smaženým holoubatům nějaká zelenina nebo kaše bramborová.

Také se mohou holoubata, když se nasolí, potříti malinko strouhanou cibuli, neb posypat též malinko jemně usekanou zelenou petrželkou, pak obalit v mouce, vejci, v žemličce a smažit.

Když se podávají při hostině, zdobí se zelenou petrželkou.

Rate this Content 0 Votes