- 1,5 kg mouky
- 250 g másla nebo loje
- 100 g mletého cukru
- Mléko dle potřeby
- Citronová kůra
- Lžíce soli
- Hrst oloupaných mandlí
- 200 g rozinek
- Mléko, cukr, troška mouky, 35g droždí na kvásek
Na větší mísu se dá půldruhého kila mouky, a rozemne se v ní dvacet deka nového a pět deka převáženého másla, nebo převařeného loje. Rozemnouti znamená, že máslo nerozpuštěné máslo se dá do mouky a rukama se v mouce mne, až se vše s moukou spojí, aniž by nějaké kousky zůstaly. To se dělá jen pro tužší těsto.
Nyní se udělá kvásek. Větší sběračky mléka, lžička cukru a trošky mouky a tři a půl deka kvasnic se smíchá a kvásek se nechá omladit (vykynout). Vykynuté kvasnice se dají do mouky a ještě se přidá mléka dobrého, vlahého tolik, aby bylo těsto tuhé, ne však tvrdé. Přidá se k tomu deset deka tlučeného cukru, lžička jemně usekané citrónové kůry, lžíce soli, hrst oloupaných, jemně usekaných mandlí a těsto se tak dlouho vařečkou prodělává, až se dělají puchýře.
Když je těsto propracované, tak se k němu přidá dvanáct deka přebraných malých hrozinek a těsto se pokryje čistým ubrouskem a postaví se na nějaký hrnec na kamna, aby se nespařilo, a nechá se dvě hodiny kynout.
Vykynuté těsto se dá na vál, rozdělí se na čtyři větší a pět menších kousku. Z prvních čtyř se udělá ne příliš dlouhá pletenka. položí se na plech na papír máslem pomazaný. Tři menší kousky se opět spletou, položí rovně na první a na koncích se přimáčkne. Konečně se stočí dva nejmenší kousky, položí se na vrch, hezky se urovnají, konce se stlačí a nechá se vánočka kynout.
Když se peče vánočka v peci, třeba u pekaře, může být takto velká, když se ale peče v troubě, je lépe z této porce udělat dvě vánočky a když zkynou, pomaží se rozkvedlaným vejcem a pečou se v dobře vytopené troubě. Když se dá vánočka do trouby, tak se smí teprve po půl hodině obrátit a velmi opatrně, aby se nepoškodila, protože když se málo zapečená houska obrací, snadno se srazí a poškodí. Obrácená houska se již dopeče za čtvrt hodiny.
Ve velké domácnosti se také pečou vánočky v peci, a když se pečou ze dvojího těsta, totiž jednoduché a mastnější, vytopí se pec vzadu více a vpředu méně, dozadu se dají vánočky obyčejně a mastnější se dají kupředu. Pec se začne topit, když těsto jest již hodně vykynuté. Hranice se dělá z méně dříví než na chleba, též méně se pak dopředu dříví přiloží a pec se pak vyhrabe pohrabáčem a vymete mokrým pometlem. Vánočky jsou v peci pečené, když nejsou velké, za půl hodiny, velké za tři čtvrtě hodiny. Když jest pečivo příliš vysušené, ztratí na výživnosti i na chuti.